IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващата цел на технологичната война - подводните интернет кабели

Кабелите, разположени дълбоко в океана, са особено уязвими при атаки

15:01 | 08.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Основата на интернет, която често буквално лежи под морето, представлява един изключително уязвим масив от кабели, които свързват света, пише Quartz.

Когато говорим за модерна технологична, обикновено се фокусираме върху ядрените реактори, водните помпи и транспортните системи. Но обикновено не се сещаме за подводните интернет кабели, които според Федералния резерв на САЩ носят 10 трлн. долара от сделки всеки ден.

Сега американското правителство смята, че руската армия може да саботира използването на тези кабели в момент на конфликт, пише New York Times. Вестникът съобщава за повишаване на дейността на руските подводници в близост до част от основните кабели.

Въпреки че интернет кабелите, които са в близост до брега, обикновено са по-големи и добре изолирани, тези, които са дълбоко в морето, често са много по-тънки, твърди Никол Старосиелски, професор по комуникации в Нюйоркския университет. Тези кабели са с диаметър от сантиметър или два и са защитени само от външен слой покритие.

Дълбоко в морето кабелите обикновено са на най-безопасното място, но не е необичайно да бъдат случайно повреждани при риболовни дейности.

„Една подводна кука лесно може да среже някой кабел, както и някоя котва“, посочва Старосиелски. „Случва се постоянно“. Според него за руската армия няма да е никак трудно да се справи с подобен кабел.

Повредите на кабелите, намиращи се до брега, могат да бъдат поправени бързо. Но това не важи същото за централните части на океана.

„Това неизбежно отнема време, тъй като корабите трябва да прекосят океана, за да достигнат до кабела“, коментира още експертът.

И все пак повредата на подводен кабел и поправянето ѝ са чести практики, а по-голямата част от от интернет трафика от и до САЩ може да премине през различни маршрути, за да се избегнат засегнатите зони. Трябва да има много специфичен момент в също толкова специфичен конфликт, в който Русия да повреди толкова интернет кабели, че да окаже наистина голямо влияние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
IQ96
преди 8 години
Значии: Трябва да има много специфичен момент в също толкова специфичен конфликт, в който Русия да повреди толкова интернет кабели, че да окаже наистина голямо влияние., ама щом трябва ще го създадем.С катастрофични сценарии проблем няма, само че като мислиш някои неща и те хоп, вземат та се случат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още