IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Джобс е обмислял създаването на кола на Apple още през 2008 г.

Той е отхвърлил идеята, тъй като по това време автомобилната индустрия преживяваше тежки времена

17:57 | 04.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Стив Джобс също е бил сред хората, които са били любопитни как би изглеждала кола с марката Apple. През 2008 г., не много след като съоснователят на Apple представи iPhone, Джобс започва да обмисля възможностите за поставянето на една много по-голяма цел. Става дума за автомобил (iCar), твърди бившият старши вицепрезидентът на Apple Тони Фейдъл, цитиран от Bloomberg.

Джобс и Фейдъл, които са работили заедно по iPod и iPhone, нееднократно са обменяли идеи за дизайн на автомобил. По думите на вицепрезидента това се е случило по време на няколко разходки, на които са обсъждали въпроси като: „Какво би било да създадем кола? Какво трябва да създадем? Какво трябва да има на таблото? Какви да са седалките? С какво да се задвижва?“. По това време Джобс решава обаче да не предприема тази стъпка.

Въпросните разговори са проведени, когато американската автомобилна индустрия е на ръба на колапса, а Apple е заета с опитите да утвърди iPhone като продукт за масовия потребител.

"Детройтската автомобилна индустрия беше почти мъртва“, коментира Фейдъл. „Беше забавно да подмятаме тези идеи“, допълва той.

След смъртта на Джобс през 2011 г. Детройт се възстановява, а днес Apple е все по-близо до пускането на собствено превозно средство. Компанията събира екип от стотици служители, включително инженери и експерти в сферата на роботиката, за да проектират кола, която да влезе в производство до 2020 г., посочиха още през февруари източници, запознати с въпроса. Със своите 200 млрд. долара в кеш и инвестиции Apple със сигурност разполага с ресурсите за създаване на кола (и космически кораб).

По думите на Фейдъл телефоните и колите не са толкова различни.

„Една кола има батерии, има компютър, двигател, механична структура. Ако се вгледате в iPhone, той разполага със същите неща. В него дори има двигател“, коментира Фейдъл, който в момента е главен изпълнителен директор на компанията за уреди за дома на Alphabet – Nest. Според него трудната задача е свързаността с интернет и как колите да се управляват сами.

Идеята за кола се появява в Apple още преди 2008 г. Фил Шилер, старши вицепрезидентът на Apple, отговарящ за маркетинга, през 2012 г. заявява пред съда, че ръководството на технологичния гигант е обсъдило създаването на кола още преди да пусне на пазара iPhone през 2007 г.

Майки Дрекслър, бивш член на управителния съвет на Apple и ръководител на J.Crew Group, през 2012 г. обяви също, че Джобс е искал да създаде автомобил.

Всъщност Джобс, който караше Mercedes, е казал „не“ на множество проекти, твърди Фейдъл, допълвайки, че в момента няма представа какви точно са плановете на Apple за превозното средство. Камерите и телевизорите са били сред другите продукти, които компанията е обмисляла като вариант, но се е отказала от тях в полза на iPhone, посочва още той.

Години по-късно автомобилната индустрия все още узрява за технологичните промени. Фейдъл твърди, че сега е зората на еволюцията на колите, особено за масовото използване на електрически превозни средства.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още