fallback

Мечтата на Apple за автономна кола може би не е толкова лесноосъществима

Компанията вероятно ще се нуждае от ключов партньор от автомобилния сектор, твърди анализатор

09:11 | 20.05.17 г. 5

Американската технологична компания Apple “почти сигурно“ проучва как може да изгради цяла кола, но вероятно ще трябва да си партнира с производител на автомобили заради сложността по създаването на превозно средство, твърди анализатор, цитиран от CNBC.

Коментарите идват, след като наскоро беше разкрито, че технологичният гигант е получил разрешение да тества самоуправляващи се коли в Калифорния.

Отдавна се носят слухове, че Apple работи по кола, с кодово име Project Titan. Скорошните новини обаче предполагат, че тя се е отказала от тези амбиции и вече няма желание да изгражда цял автомобил. Вместо това фокусът ѝ ще падне върху създаването на софтуер, който да задвижва автономни коли.

Джийн Мънстър, бивш анализатор в Piper Jaffaray, по-късно основател на компанията за рисков капитал Loup Ventures, твърди, че „мечтаната кола“ на Apple е тази, в която компанията притежава едновременно софтуера и хардуера.

Но да направи с кола това, което направи с iPhone, би било трудно за концерна.

"В един идеален свят, автомобилният проект на Apple ще включва изграждането на истински автомобил от компанията, чрез комбинирането на хардуер и софтуер“, написа в блога си експертът.

"В действителност сложността на проектирането и произвеждането на превозно средство може да накара компанията да си партнира сериозно с фирма от автомобилния сектор или с друг партньор, каквито бяха усилията ѝ с Apple TV – да вкара технология на Apple във вече съществуващ продукт“, допълва той.

В момента Apple има операционна система за коли, наречена CarPlay, благодарение на която потребителите могат да достъпват софтуер на екран в превозното средство, така че да използват приложения или да изпращат съобщения. Мънстър посочва, че Apple има необходимите компоненти, за да интегрира тази технология с други, като гласовия асистент Siri, което ще бъде ключово за безпилотните коли.

Но един партньор в производството вероятно ще бъде необходим, защото „автомобилният пазар предлага предизвикателства, които Apple може да не успее да преодолее от хардуерна страна“, посочва експертът.

Точно както Foxconn прави iPhone по дизайна на Apple, партньорствата с компании, които могат да правят коли, може да са пътят, който технологичният гигант е избрал. И все пак Apple е доста назад спрямо компании като Tesla и Google, които вече имат автономни коли. Apple може да е години назад в завършването на дизайна на колата си, коментира Мънстър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
fallback