fallback

Huawei има шанс да изпревари Apple на пазара на смартфони през 2017 г.

Анализатор на IDC смята, че основното конкурентно предимство на китайския играч е новият му чип

11:57 | 16.10.17 г.

Китайският производител на електроника Huawei може да изпревари Apple на пазара на смартфони тази година, твърди анализатор, цитиран от CNBC.

През второто тримесечие на тази година Huawei имаше 11,3% пазарен дял, като е продала 38,5 млн. бройки устройства, сочат данни на IDC. Междувременно Apple е продала 41 млн. телефона iPhone и има 12% дял от пазара през същия период.

"Днес Huawei е най-голямото предизвикателство за Apple и Samsung. Тя расте много бързо. Вероятно ще успее да надмине Apple в бизнеса със смартфони или тази, или следващата година“, коментира Франсиско Джеронимо, директор на IDC, отговарящ за проучванията, свързани с мобилни устройства, в Европа.

"А това е голямо предизвикателство за Samsung, защото Huawei си е поставила за цел да стане номер едно. И се представя много добре не само от гледна точка на броя продадени устройства, но и от гледна точка на стойността, защото за Samsung или някой друг производител на смартфони вече не става дума само за брой продажби, но и за печалба. А ние виждаме как цените скачат все повече“, посочва още анализаторът.

Huawei инвестира агресивно в бизнеса си със смартфони през последните две години и се радва на впечатляващ растеж. Тя успя да пусне устройства в различни ценови категории, като се изправи в директна битка срещу Apple и Samsung във високия клас.

Джеронимо посочва, че скорошното пускане на собствения чип на Huawei с изкуствен интелект, известен като Kirin 970, е причина китайската фирма да може да се конкурира сериозно с топ производителите на смартфони.

Kirin 970 е с размера на нокът и поддържа изкуствен интелект в устройствата. Това означава, че функциите с тази технология се извършват в самия телефон, а не в облака, което ускорява значително процесите. Ако Huawei може да докаже, че нейният чип е увеличил възможностите на смартфона, това може да позволи на китайската фирма да повиши цените на устройствата си и да стане играч номер едно на пазара.

„Ако Huawei няма тази функционалност, тя ще бъде няколко стъпки зад Apple и Samsung в следващите няколко години. За нея това е ключово от гледна точка на лидерството“.

Днес компанията ще проведе събитие в Мюнхен, където се очаква да представи нови устройства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
fallback