fallback

Китайската авантюра на Apple

Тим Кук се отправя на поредно посещение в азиатската страна, борейки се с огромните предизвикателства пред бизнеса на Apple там

11:16 | 27.02.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Главният изпълнителен директор на американската технологична компания Apple Тим Кук ще бъде един от водещите на бизнес форум, организиран от китайското правителство. Това подчертава все по-ключовата роля на Кук в страната, в която Apple и други компании се борят с новите изисквания на властите по отношение на киберзащитата, пише Wall Street Journal в свой анализ.

Помагайки за провеждането на Китайския форум за развитие през март, Кук ще осъществи петата си поява на значимо събитие в азиатската страна в рамките на по-малко от година. Търсенето на места за форума е голямо, тъй като дава възможност на световния бизнес елит за близък контакт с висши представители на китайското правителство.

Всичко това се случва в момент, в който Apple се сблъсква с редица предизвикателства в Китай, включително загуба на пазарен дял заради местните производители на смартфони и новите изисквания на правителството по отношение на нейните операции. Тази седмица Apple ще започне да насочва данните на клиентите си в iCloud към сървъри в континенталната част на Китай, както искат властите. Но експерти твърдят, че това би могло да направи информацията уязвима.

Докато много потребители на Apple в страната нямат оплаквания, други са притеснени от двойните стандарти за Китай и останалата част на света. Клиент, купил iPhone от Apple Store в Пекин, наскоро коментира, че имиджът на компанията страда от факта, че тя се е съгласила да съхранява данни в Китай.

За Apple Китай е ключов, не само като пазар, но и като център за производство. Повечето от смартфоните и другите продукти на компанията се правят в страната от местни партньори.

През последните години американският гигант се сблъска и с по-голямата конкуренция от страна на китайските производители на смартфони. От третия най-продаван бранд смартфони през 2015 г., с 13% пазарен дял, Apple се озова на пето място през 2017 г., с 9% дял, сочат данни на Canalys. Освен това през 2016 г. компанията беше принудена да спре услугите си iBooks и iTunes Movies.

През последната година Apple направи стъпки за засилването на позициите си, включително чрез добавянето на насочени към Китай функции на смартфоните и назначаването на директор, роден в Китай към новосъздадена позиция, която има за цел да съблюдава операциите в страната.

Кук следва примера на редица директори, които са били съпредседатели на Китайския форум за развитие, включително Марк Фийлдс, главният изпълнителен директор на Ford Motor. Местният председател все още не е обявен, но очакванията са да е министър.

Кук, който пое управлението на Apple през 2011 г., обръща специално внимание на Китай през последните години. Той направи едно посещение в страната през 2012 г., а след това два пъти годишно ходеше в Китай между 2013 и 2015 г. От 2016 г. публичните му визити станаха поне по три годишно.

През миналия март той посети същото събитие и изнесе реч за глобализацията. През декември присъства на срещата на консултативния съвет към Училището по икономика и управление към Tsinghua University в Пекин, където се срещна с президента Си Дзинпин.

През декември говори на интернет конференция в Китай, на която домакин беше звеното за киберцензура към правителството.

Вижте още технологични новини във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:55 | 13.09.22 г.
fallback