IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект ще достигне влияние, сравнимо с това на парната машина

Анализ показва, че близо 70% от компаниите ще приемат поне една от формите на технологията в своята дейност до 2030 г.

22:50 | 05.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изкуственият интелект е способен да донесе 13 трлн. долара за допълнителната глобална икономическа активност до 2030 г., като неговият принос за растеж може да се сравни с въздействието, което е имала парната машина в миналото, смятат от института за иновации McKinsey Global Institute след направена симулация.

Технологията има възможност да допринесе с още 1,2% за растежа на брутния вътрешен продукт поне за още десетилетие напред, предава CNBC.

Според симулацията близо 70% от компаниите ще приемат поне една от формите на изкуствения интелект до 2030 г., а част от тях ще се възползват от пълната гама на технологията. 

Изкуственият интелект използва големи масиви от информация и алгоритми, които имитират човешкото поведение. Две от най-големите икономики в света Китай и САЩ вече се състезават да инвестират в подобряването на технологията. Пекин я прибави към петгодишния си план за развитие, устремен да се превърне в лидер в тази сфера до края на следващото десетилетие. 

„Без изкуствения интелект Китай може да се изправи пред сериозни затруднения за постигане на икономически растеж през следващите години“, смята Йонг Мин Сьонг, старши научен сътрудник в McKinsey.

Той отбеляза, че производителността на работещите в азиатската страна е под средното глобално ниво, докато в световен мащаб икономиката става все по-зависима от потреблението.

Сьонг очаква изкуствения интелект да окаже съществено влияние върху продажбите и маркетинга, което ще увеличи потребителските разходи, като същевременно ще доведе и до забележими резултати при веригата на доставки и производствения бизнес.

Докладът на McKinsey описва начина, по който технологията ще повлияе на световната икономика чрез множество канали, включително чрез подпомагане или засилване на човешката продуктивност и разширяване на наличните продукти и услуги.

Симулацията показва, че по-широкото прилагане на технологията ще доведе до редица корпоративни и социални разходи за преструктуриране, като същевременно ще повлияе негативно на заетостта, намалявайки потреблението.

„Повишаването на производителността и растежа при пазара на труда е предизвикателство за всички икономики по света“, смята Такаши Мива, старши икономист в Nomura, добавяйки, че подобни технологии ще доведат до повишаване на неравенството при доходите.

Анализът на McKinsey показва, че страните, които се утвърждават като лидери в развитието на изкуствения интелект, биха могли да получат между 20 и 25% икономически ползи в сравнение със сегашните нива, като това важи основно за най-развитите държави за момента, като ползите ще са поне на половина по-малки при развиващите се пазари“, смята Сьонг, добавяйки: „Бъдещето зависи от нас“.

Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още