IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple най-сетне се сблъска с реалността: жертва на успеха си

Компанията експериментира двойно - с разширяване на броя на продуктите, които продава, и с обвързването на хардуер и софтуер

10:46 | 12.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Тъй като най-важната му продуктова категория вече не расте, Apple Inc. във вторник се сблъска с променящите се обстоятелства, като направи две необичайни неща: бързане и показване на готовност да промени своя бизнес модел, коментира за Bloomberg Шира Овиде.

Бързането е свързано с готовността на Apple да направи нещо против природата си: да разшири броя на устройствата и свързаните с интернет продукти, които предлага. Компанията се хвалеше, че всичките ѝ продукти могат да се поберат на една маса. Това беше символ на фокуса на Apple върху малък брой устройства, които може да направи обсесивно перфектни, заедно със софтуер и приложения, които ги правят по-полезни.

Днес бързането е в чантата с трикове на Apple. Годишната конфренция за iPhone във вторник показа рязко, че масата с продуктите на Apple ще трябва да е с размерите на конгресен център. Apple вече има най-малко три различни модела iPhone, които освежава всяка година, главозамайващ брой версии на iPad и Mac, много видове компютри за китката (Apple Watch), множество слушалки, гласово активиран високоговорител, калъфи за смартфони, клавиатури за iPad и все по-голям брой онлайн колекции от видео развлечения, видео игри, новини и много други.

Потенциалният недостатък на тази експлозия с продуктите е, че някои от тях може да не са много добри или търсени. Говорителят HomePod, изглежда, не се продава добре, а ръководителите на Apple едва споменават шестмесечната услуга за абонамент на Apple News +, освен да признаят, че съществува.

Прагматичното въздействие на повече продукти, които Apple често актуализира, че те дават повече приходи и (обикновено) печалба. Приходите на Apple от блестящата звезда - iPhone, се понижиха с 15% тази година, а компанията изчерпа ценовите трикове и други промени, за да подкрепи растежа на смартфона си. Готовността на Apple за бързо разширяване на продуктовата гама отразява тази сурова реалност. Тъй като нейният главен продукт не дава нужните резултати, Apple се нуждае от по-голям поддържащ актьорски състав, за да компенсира слабостта.

Изключително прагматично, но и изненадващо е, че Apple е готова да разклати подхода си за ценообразуване на  продуктите и всъщност  да свали цените си.

Apple заяви по време на своето събитие, че ще включва едногодишен абонамент за новата си услуга за поточно видео Apple TV +, за клиенти, които купуват iPhone, Mac компютри, iPad или медийния плейър Apple TV. Това са бебешки стъпки, но това е версия на „iBundles“ - единна цена за хардуерни продукти плюс интернет добавки – за които хората настояваха Apple да пробва.

Безплатен абонамент за Apple TV + може да убеди хората, които са на ръба, да си купят iPhone или iPad. И дава възможност на Apple да закачи клиенти на TV +, които след това да решат да продължат да плащат - или да забравят да се отпишат, след като годината изтече. Това е стара бизнес тактика, но е нова за Apple.

Трябва да кажем, че отказвайки се от потенциални продажби за директни абонаменти за TV + и с ниска месечна цена от 4,99 долара, онлайн видео услугата нa Apple вероятно няма да е двигателят за увеличаване на печалбата, който инвеститорите очакват от софтуера и интернет предложенията. Странните времена изискват отклонение от старата тактика.

Apple също така актуализира най-евтиния си нов iPhone и го оцени с 50 долара по-малко от съпоставим iPhone XR модел от 2018 г., на цена от 699 долара. Това е обрат за компания, която непрекъснато увеличава цените на телефоните и помага на останалата част от индустрията да надскочи бариерата от 1000 долара. Моделът iPhone XR изглежда се е справил добре и е интересно, че с понижението на цените Apple е готова да изтъргува приходи, за да убеди повече хора да обновят старите си iPhone-и.

Това е интелигентна идея, ако Apple сериозно иска да запълни дупката в растежа с размер на iPhone и убеждава повече собственици на устройства на Apple да изпробват TV + или други интернет добавки в Apple. Умни идеи са и всичко останало, което Apple прави - от разширяване на броя на продуктите, които продава, до готовността си да експериментира с обвързване на хардуер и софтуер.

Не е ясно дали новата торба с магии на Apple ще сработи. Продажбите на смартфони се забавиха в световен мащаб, а тенденциите към по-автоматизиран софтуер, изкуствен интелект и глобализация на технологиите просто не влизат в продуктовата линия на Apple. Но трябва да признаем на Apple готовността за промяна, за да се справи „с по-трудното ново нормално“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 4 години
еййй и кво викате, зада не сме жертви да не гоним успех :):) излишната драма показва некадърноста Ви! Я сменете заглавието със следното.Apple най-сетне се сблъска с реалността: Жертва на Бюрократите и официален край на ерата Джобс !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още