fallback

Над 75% от стартъпите у нас са заплашени от фалит до 6 месеца

Нов доклад показва случващото се в стартъп екосистемата и мерките, които биха могли да помогнат на стартиращите компании

22:00 | 15.04.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Над 42% от стартъпите у нас смятат, че са изложени на среден до висок риск от фалит в рамките на предстоящите три месеца, а 75 на сто твърдят, че това може да им се случи в близките 6 месеца, ако икономическата ситуация не се промени. Това показва нов доклад, свързан със стартъп екосистемата и нас в ситуацията на кризата с Covid-19.

Анализът е дело на Българската стартъп асоциация (BESCO), Edit.bg, Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, Enderavour България, ABLE и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към Министерството на икономиката.

Текстът включва както основните проблеми на екосистемата в момента, но и предложения за мерки за икономическото ѝ възстановяване. В проучането са включени 100 български стартъпа, които работят в повече от 27 различни индустрии.

66% от компаниите очакват над 40% спад на приходите спрямо предходните месеци, а 63% планират съкращения на една четвърт от сегашния персонал или повече, сочи докладът. Повече от една трета от фирмите очакват да загубят приходи в диапазона 40-60%.

Графики: BESCO

По отношение на съкращенията се очаква всяка пета компания да загуби над три четвърти от своите служители. Над 18% от планираните освобождавания на персонал ще са на хора на позиции в сферата на маркетинга и продажбите. На второ място ще са административните позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:33 | 11.09.22 г.
fallback