IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Умните гривни влизат в битка с Covid-19

Редица проучвания с носими устройства се опитват да открият ранни признаци на заразяване

13:14 | 22.08.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michele Limina/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michele Limina/Bloomberg

Възможността внезапно да се разболеете тежко без ранни симптоми е един от много плашещите аспекти на коронавируса – такъв, който Моника Валенсия разбира твърде добре. През юли член на семейството ѝ умира от Covid-19 след изключително кратко боледуване, което изглежда като дошло от нищото. Единственият симптом, който се появява, е задух. В рамките на дни човекът умира.

„Не искам никой друг да преживява това, през което премина моето семейство“, коментира Валенсия пред Bloomberg.

Сега тя се надява да допринесе със своите здравни данни, така че на никой друг да не му се налага да се сблъсква с подобна трагедия. През юли Валенсия стана част от 400-те служители на San Diego Metropolitan Transit System, снабдени с носими устройства на Fitbit, като част от проучване, проследяващо ранните признаци на Covid-19. То е започнато през март от Scripps Research Translational Institute в Сан Диего.

Устройствата следят пулса, съня и нивата на физическа активност. Ако успеят да открият малките физиологични промени, които предвещават инфекцията, те могат да подтикнат потребителите да се тестват още преди появата на симптоми.

Подобно засичане на Covid-19 благодарение на технологиите в една цяла общност би могло да помогне за по-ранното откриване на огнища и предупреждаването на хората, които могат да останат без симптоми, но заразни. Местните здравни власти пък могат да повишат ефективността на протоколите си за тестване и проследяване.

В една пандемия, която досега упорито се съпротивляваше на високотехнологичните контрамерки на човечеството, масовото разгръщане на тракерите може да се превърне в мощно ново оръжие на страната на общественото здраве.

Няколко проучвания разглеждат ефективността на носимите устройства като детектори на Covid и вече показват обещаващи резултати. Но те имат големи недостатъци. Повечето изискват участниците да притежават собствени носими устройства, които се продават в диапазона от 50 до 400 долара. Тук говорим за голяма разлика в данните за пандемията, където служителите с ниски доходи на първа линия са най-уязвимите. Аналитичният център Pew Research Center е установил, че около 31% от американците, чиито домакинства печелят по 75 хил. долара или повече годишно, твърдят, че имат носими устройства, спрямо само 12% при домакинствата с под 30 хил. долара годишно.

Други проблеми могат да ограничат ефективността на тази технология. Някои хора са притеснени от неприкосновеността на личния си живот и факта, че правителството ще има достъп до здравната им информация. Същите притеснения съществуват и за програмите за умни градове, които събират данни за гражданите.

Изследователите трябва да преодолеят тези предизвикателства и да се изправят пред още една бариера: дългото наследство от недоверие между медицинските институции и цветнокожите общности с ниски доходи.

Проучване на Scripps, наречено DETECT, следи биометрика на 35 хил. участници през приложение, което събира данни от Fitbit, Apple Watch и други носими устройства. Водещият учен Дженифър Рейдин, епидемиолог от Scripps, сравнява ежедневните промени на базовите здравни показатели и търси знаци, че те могат да помогнат за засичането на Covid-19 преди симптомите да се проявят по-активно. Рейдин се надява да изгради система за известяване, която казва на участниците кога здравните им модели показват, че са заразени. Идеята е да им се изпраща информация за тестове или пакет за тестване у дома, и да ги свързва с властите, ако дадат положителна проба.  

Всеки, който използва носимо устройство, може да свали приложението на Рейдин, за да участва в процеса. Работниците на MTS са сред няколкото групи във и отвъд района на Сан Диего, които са получили безплатни гривни Fitbit, дарени от производителя и които екипът на Рейдин е добавил в проучването си. Здравни работници в клиничните звена на Scripps също са получили устройства, както и редица лекари в селските райони на САЩ.

Рейдин и учените отиват ще по-далеч, работейки п проучване в Джаксън, Мисисипи, където дават носими устройства на афроамериканци с ниски доходи – една от най-тежко засегнатите от пандемията общности в света. Над 80% от населението на Джаксън е от чернокожи, а близо 30% от тях живеят под прага на бедността. Градът има над 500 случая на Covid-19. Инициирана от Световния икономически форум, програмата в Джаксън все още е в ранен етап на планиране как точно може да проработи, как да бъде финансирана и към кого точно ще е насочена.

Сред 31 участници, които са се оказали заразени с Covid-19, 82% са имали данни, събрани от устройствата, които са подсказали инфекцията.

Други проучвания имат по-различен подход. Джеслин Дън, професор по биомедицинско инженерство в Duke University, също води програма за използване на смартфони и умни часовници. Досега по-голямата част от участниците в нейното проучване Covidentify са хора, които вече притежават такива гривни и в резултат на това попадат в групата на не толкова уязвимите. Сега тя „работи като луда“, за да разпространи 450 устройства сред по-проблемни общности в Северна Каролина. Пожарникарите и възрастните, които ходят на църква, са сред онези, които вече са оборудвани с умни часовници, засичащи промени в пулса им и броящи крачките им.

Ключово за работата на Дън е да се увери, че хората знаят как да използват технологията. Координаторите по проекта редовно провеждат разговори с участниците, за да са сигурни, че знаят какво е необходимо да направят. За разлика от други, приложението в това проучване не събира данни за локацията по подразбиране, а тя не планира да свързва резултатите с програми за проследяване заради потенциални проблеми с поверителността. Но тя все пак се сблъсква с предизвикателства. Имигрантите, които се страхуват да не бъдат депортирани, например, все пак могат да са скептични и да не пожелаят да участват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
и добре направените от висок клас гривни са за обща култура , бях се замислил по едно време , ама май ще пропусна тази джаджа ...-------------------------------------------------Първо ползвах Xiaomi Mi band 3, после го подарих на тъщата и взех 4, сега чакам Mi band 5 pro. Мен ме кефят. От както ги ползвам телефонът ми е на тих режим, защото дисплеят на гривната вибрира и пише кой ме търси - това намаля стреса! Отделно като си заблея някъде телефона с едно натискане почва да пищи, къде е. Пулсът го мери коректно, сравнявах с ръчно мерене и други машинки. Крачките и качеството на съня - не мога да кажа. Когато е пуснат на тренировка и работи съвместно с джипиеса на телефона, би трябвало да е коректен в показанията си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
да бе , гривните- "умни" , пък носителите - дебилизирани ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
на тия охлюви им е малко следенето с телефоните са искат и тва, ми да си го втъкнат в aналното отверстие да им умнее в задния им двор дeeба и скапaняците да еббa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
хОди да ти мушнат една клизма , па сетне гастритна проба ... със сондичката от клизмата ... троловете само тъй се лекуват ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
а от днес и с отрицателен psr и антитела ... :))) ... свободен вече ...в инфекциозното мереха кръвното с автоматичните апарти , а насищането с кислород с едно като щипка на пръста ... за всичко друго кръв взимаха ...и добре направените от висок клас гривни са за обща култура , бях се замислил по едно време , ама май ще пропусна тази джаджа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Безаналоговото е най-точно! Не случайно докторите ти мерят кръвното с аналогови апарати, а не с гривни и други тинтири-минтири. Гривните с концентрирана светлина мерят пулса от някой кипиляр на ръката, могат и насищането с кислород в кръвта, пак така да ти измерят. Така че могат да свършат някаква работа, ако са добре направени и имат приличен софт за целта, но само за лично ориентация, за текущата ситуация! Ама тебе не те бърка ти си с антитела, за сега :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
"умните" гривни лъжат в крачките , па за пулса съвсем ... мога да си представя за вирусът какво ще е мазало ... :)))сигурно при някоя безаналогова няма да е така както при купешките , нали дядя вова ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още