IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двойно листнатите китайски технологични гиганти загубиха 60 млрд. долара от стойността си

Заплахата от потенциални делиствания в САЩ натежа над компании като Alibaba и Baidu

18:53 | 26.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джак Ма. <em>Снимка:&nbsp;Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Джак Ма. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Листнатите на две борси китайски технологични гиганти – Alibaba, Baidu, JD.com и Netease – са загубили милиарди долари пазарна капитализация взети заедно само за няколко дни, пише CNBC.

Това се случва предвид заплахата от потенциални делиствания от американски борси.

Към петъчното затваряне на борсата в Хонконг пазарната капитализация на четирите компании спадна с 468,64 млрд. хонконгски долара (60,31 млрд. долара) за три дни, сочат изчисления на CNBC, направени с данни от Refinitiv Eikon.

Ето и списък, показващ колко точно е загубила всяка от компаниите, които са листнати и в САЩ, когато става дума за пазарна капитализация. Между приключването на борсовия ден в Хонконг във вторник и това в петък:

Alibaba е загубила 303,1 млрд. хонконгски долара (39 млрд. долара);

Baidu е загубила 107,54 млрд. хонконгски долара;

JD.com е загубила 30,674 млрд. хонконгски долара;

Netease е загубила 27,334 млрд. хонконгски долара.

По-забележителна сред тях е Baidu, най-голямата китайска търсачка, която направи вторично листване в Хонконг във вторник. В края на първия борсов ден обаче акциите ѝ останаха без промяна.

В сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси в Съединените щати (SEC) прие закон, който заплашва да премахне компании от местните борси, ако не се съобразяват с американските счетоводни стандарти. Законът беше приет от администрацията на досегашния президент на САЩ Доналд Тръмп.

На фирмите, определени от SEC, ще се изисква одит от американски регулатор и ще трябва да доказват, че не са собственост или са контролирани от държавно звено в чужда страна.

В допълнение към тези регулаторни несигурности, китайските технологични фирми се сблъскват с потенциални предизвикателства и у дома, след като Пекин започна да затяга хватката си около бързо развиващия се сектор и въведе антимонополни закони за финтех играчите и онлайн търговията.

Тази седмица Ройтерс писа, че основателят на китайския технологичен конгломерат Tencent се е срещнал с представители на антитръстовите власти в Пекин, за да обсъди спазването на изискванията от групата му.

Миналата година китайските власти оказаха влияние върху Ant Group, която се подготвяше за най-голямото първично публично предлагане в света. Само дни преди пазарния дебют IPO-то беше отменено по искане на Пекин. Милиардерът и основател на Alibaba Джак Ма контролира Ant Group.

Отвъд тези притеснения целият технологичен сектор в глобален мащаб е под натиск, тъй като доходността по облигациите нарасна.

Не на последно място, докато оптимизмът за потенциалното глобално икономическо възстановяване от пандемията расте, инвеститорите могат да се насочат по-далеч от технологиите – към други сектори, които ще растат благодарение на отварянето на икономиките.

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още