IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на чипове ще нараснат с близо 10% през 2022 г.

За първи път те могат да преминат границата от 600 млрд. долара, сочи нов доклад

15:47 | 03.01.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Производителите на чипове бяха очевидните победители от пандемичната ера, а набраната инерция в сферата на полупроводниците ще се запази и през 2022 г., сочи доклад, публикуван днес от Euler Hermes, пише CNBC.

“Сегашният полупроводников цикъл работи на пълни обороти, откакто индустрията излезе от най-лошата си рецесия през 2019 г.“, посочват анализаторите от Euler Hermes.

Очаква се продажбите на чипове да нараснат с още 9% през 2022 г. и да преминат границата от 600 млрд. долара за първи път, прогнозират анализаторите. Миналата година индустрията записа 26% растеж до 553 млрд. долара.

Продължаващият с месеци недостиг на полупроводници по време на пандемията засегна широк спектър от индустрии – от автомобилната до тази за гейминг конзоли – след като производителите на чипове се бориха да отговорят на безпрецедентното търсене, докато световната икономическа активност се възстановяваше от кризата с Covid-19.

Въпреки че големите производители на чипове като TSMC вече обявиха, че планират да увеличат капацитета си, обичайно са нужни години преди това да стане факт. Листнатите в Тайван акции на TSMC вече повишиха стойността си с повече от 80% за близо две години.

Три фактора тласнаха нагоре продажбите до този момент според анализаторите от Euler Hermes:

  1. Търсенето: „Необичайно силното търсене“ на потребителска електроника, като персонални компютри и смартфони;
  2. Цените: Увеличението на цените заради недостатъчните доставки и динамиката на търсенето'
  3. Подобрен продуктов микс: Допълнителното подобрение на продуктовия микс при полупроводниците в резултат на появата на по-скъпи и по-нови поколения чипове.

Рискове пред сектора за чипове

Поглеждайки към новата година, анализаторите твърдят, че същите тези пазарни двигатели се очаква да отслабват, докато растежът на търсенето се нормализира, а новият производствен капацитет заработи по-ускорено.

В допълнение анализаторите идентифицират четири риска пред сектора за полупроводници:

  1. Хардуерните продажби (на продукти като компютри и телевизори) да поемат по-голям от очакваното удар от нормализирането на търсенето след силния растеж през 2020 и 2021 г.;
  2. Търсенето на чипове да бъде засегнато от продължителен период на замразяване на производствената активност, докато продължават проблемите с доставките заради пандемията;
  3. „Застой“ между Китай и САЩ в тяхната битка за технологично надмощие, като все още са в сила рестрикциите за китайски компании да купуват ключови американски технологии и оборудване за производство на чипове;
  4. „Зачестяване на необичайно неблагоприятни климатични събития“, което се оказва основно предизвикателство пред сектора за чипове, разчитащ на оптималното използване на капацитета за своята рентабилност.

Очаква се няколко фактора да „зададат тона за 2022 г.“ в сектора за полупроводници според Аурeлиен Дютоа, секторен съветник за технологии и търговия на дребно в Euler Hermes.

Отвъд нормализирането на търсенето в области като компютрите и сървърите, Дютоа идентифицира фактори като „непредвидими и случайни събития“, които могат да навредят на големите производства на полупроводници в Тайван и Южна Корея.

Новото развитие в технологичната „Студена война“ между САЩ и Китай също може да попречи на специалистите в технологиите за чипове да продават на китайски компании, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
А какво ще стане ако Тайван анексира Китай, както пророкуват злите езици? Ще отиде конят у ряката, май?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Kolio7
преди 2 години
Необичайно силното търсене и хората се пляскат по челото и викат бре кво търсене мааму, а това са просто едни напечатани пари. Хората и бизнеса вече са толкова зависими от държавата, че растежът на потреблението им е заради ръст на помощите, тоест държавата. Демек правителствата печатат едни пари, раздават ги, търсенето се вдига и казват, че икономиката се подобрява и параза расте. Но е МНОГО важно да знаем, че докато този ръст е причинен от държавата (направо си е планова икономика вече 2 години) вървим назад, а не напред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още