IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигиталните продажби на музика ще надминат тези на CD-та през 2016 г.

Ако текущият тренд се задържи, още през следващата година дигиталните продажби на музика ще задминат по приходи продажбите на албуми на материални носители в САЩ

13:40 | 18.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дигиталните продажби на музика ще надминат тези на CD-та през 2016 г.

Ако текущият тренд се задържи, през следващата година дигиталните продажби на музика ще задминат по приходи продажбите на албуми на материални носители в САЩ, а в световен мащаб това ще се случи през 2016 г. Това сочи анализ на всекидневника за технологични новини Ars Technica, позоваващ се на данни на Международната федерация на звукозаписната индустрия (International Federation of the Phonographic Industry - IFPI).

Въпреки популярността на дигиталната музика - от покупките на отделни парчета до абонаментите, към момента физическите носители продължават да генерират най-големи приходи.

IFPI започва да води статистика за дигиталните продажби на музика през 2004 г., когато те заемат 2% дял от всички приходи от продажби на музика. В края на 2008 г. този дял беше вече 20%, като от 2005 г. започна плавно да се увеличава с 5 процентни пункта на година. Ако растежът продължи с тези темпове, то приходите от дигитални продажби на музика ще се изравнят с тези от албуми на физически носители към средата на 2016 г.

Делът на приходите от дигитални продажби от общите продажби на музика е най-голям в САЩ - 36% към края на 2008 г. Растежът на дела на дигиталните продажби на музика в САЩ беше с почти постоянни темпове от 2004 до 2007 г., а след това скочи с 12 процентни пункта през 2008 г. Това означава, че в САЩ дигиталните продажби на музика ще задминат по приходи продажбите на албуми на материални носители през втората половина на 2010 г., пише Ars Technica.

Южна Корея пък е единствената страна, в която дигиталните продажби на музика вече превъзхождат продажбите на албуми на материален носител. Приходите от дигитални продажби в Южна Корея заемаха 56% пазарен дял от общите приходи от продажби на музика през 2006 г.

В Европа дигиталните продажби на музика бележат бавен ръст, като през 2008 г. съставяха под 11% от всички приходи от продажби на музика.

Като цяло през изминалата година музикалните продажби в световен мащаб намаляха с около 7% въпреки огромния ръст на дигиталните продажби, който не успя да компенсира спада на пазара на CD-та.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още