IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Филев: В България годишно се продават до 7 хил. сървъра

Наблюдава се постоянен ръст на търсенето всяка година с около 15-20%, твърди техническият директор на "Перси" ООД

14:42 | 18.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мартин Филев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Мартин Филев. Снимка: Личен архив

Мартин Филев е на 39 години, 18 от които работи в „Перси“ ООД – една от първите български фирми, предлагащи собствени сървърни решения и работни станции под марката Stinger. В момента той е технически директор на компанията. С Филев говорим за пазара на сървъри и последните тенденции.

- На какъв обем се оценява пазарът на сървърна техника в България? Какъв е пазарният Ви дял и кои са основните ви конкуренти?

- Пазарът на сървъри по мои лични преценки възлиза на около 6000 – 7000 сървъра годишно, като ние продаваме около 20 – 25% от тях. За основни конкуренти считаме всички мултинационални компании – HP, Dell, Fujitsu, Lenovo.

- Как се развива този пазар през последните години, какви са последните тенденции? Има ли някакви конкретни специфики за родния пазар спрямо останалите?

- В последно време пазарът се развива устойчиво и равномерно - наблюдава се постоянен ръст на търсенето всяка година с около 15-20%. Нашият пазар не се различава особено от останалите пазари. Имам чувството обаче, че световните тенденции достигат родния пазар с около 1-2 години закъснение.

- Наблюдава ли се засилен интерес към облачни решения?

- Определено да и очаквам това да продължи. Тази актуална тенденция на пазара на информационни технологии за момента няма алтернатива и поне в обозримо бъдеще ще определя и търсенето на хардуер, и предлагането на услуги на тази база. Все повече клиенти оценяват предимствата на облачната инфраструктура и се насочват към инвестиции в такова решение.

- Кои са основните ви клиенти?

- Основните ни клиенти са в частния сектор, има предприятия от всички индустрии. Една голяма част от продукцията ни се ползва основно от хостинг компаниите, които развиват облачни решения и услуги.

- Доставчик сте и на ЦЕРН - разкажете малко повече за проекта, как се наложихте, какво точно доставихте, колко конкурента победихте?

- За да пробиеш и да се наложиш при клиент като ЦЕРН, се изисква много точно и отговорно да си гледаш работата. Изискват се много технически знания и познаване на цялата компютърна и сървърна индустрия към момента. Необходимо е да работим по много точни правила като компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още