fallback

Пазарът на "интернет на нещата" ще нарасне до 1,3 трлн. долара през 2020 г.

Големите победители от тази технология ще са гласовите асистенти, убеден е технологичният блогър Етиен Янев

09:39 | 26.02.17 г. 8
Автор - снимка
Създател

"Интернет на нещата" (на английски: Internet of Things, IoT) е една от основните тенденции, които ще променят почти всички индустрии през следващите няколко години. Около тази теза се обединиха гостите в последното издание на седмичното технологично шоу UpDate по Bloomberg TV Bulgaria – технологичният блогър и PR експерт Етиен Янев и Нели Вачева, кънтри мениджър на IDC за България.

IoT (концепция за компютърна мрежа от физически обекти - устройства, превозни средства, сгради и други предмети и вещи, притежаващи вградени електронни устройства за взаимодействие помежду си или с външната среда) се възприема вече като стратегически приоритет за 56% от интервюираните мениджъри в глобално изследване на IDC сред 4500 големи компании, поясни Вачева. А 21% от запитаните мениджъри смятат, че това ще повлияе силно на бизнес моделите им.

„Това е и причината технологиите зад IoT да обещават изключителен ръст – от 625 млрд. долара през 2015 г. до 1,3 трлн. долара през 2020 г. Същевременно свързаните устройства ще се увеличат от 12,1 млрд. до 30 млрд. през 2020 г.“, добави Вачева.

Големите компании от САЩ и Азия ще бъдат водещи платформи на тази технология, поясни от своя страна Янев. Той припомни, че Samsung вече обяви, че ще инвестира над 1 млрд. долара в подобна технолгия – най-вече в стартъпи. Google от своя страна влезе в остра битка с Amazon с устройствата им за умни домове. 

Защо обаче фирмите биха използвали такава технология? Към днешна дата една от причините за използване им е намаляване на цикъла на достигане на пазара, което е ключово предимство. Друга основна причина е повишаването на продуктивността и автоматизацията на работните места, става ясно още от проучването на IDC.

В Централна и Източна Европа IoT технологиите най-много се използват за следене на товари, оптимизация на производството, управление на активи, на умни мрежи, свързани устройства, умни сгради и умни градове. „Очакваме масово да навлязат умните домове, но те използват по-евтини технологии и обемът на пазара е по-малък“, добави Нели Вачева.

Според Янев от тази тенденция ще се възползват всички индустрии, като потреблението се увеличава със стремителни темпове, а Amazon например вече продава устройствата си за гласови команди в Европа – във Великобритания.

Янев очерта един изключително успешен тренд в IoT - гласовите асистенти. По думите му потребителите все по-често предпочитат да търсят информация, резултати и да задават команди с гласовете си. Големите играчи тук са Amazon и Google. Според него тук ще се очертае интересна тенденция, според която търсенето в бъдеще няма да ни предоставя няколко резултата, а само един, което отваря много въпроси.

Самите асистенти по думите му вече се отделят и от мобилните телефони - в отделни устройства, които може да поставяме в домовете си. 

Тези и други аспекти от „Интернет на нещата“ ще бъдат тема и на предстоящата конференция IDC IOT Forum 2017, която ще се проведе на 23 март.

Какви са заплахите за сигурността на данните и за работните места и какво значи тази технология за Индустрията 4.0 – вижте във видеото:

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:35 | 12.09.22 г.
fallback