IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Има институции, в които трудностите са с хроничен характер

Министърът определи като една от тези институции Държавен фонд Земеделие, където днес бе направена поредната рокада

20:48 | 31.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Томислав Дончев, Снимка: БТА</p>

Томислав Дончев, Снимка: БТА

„Има институции, в които трудностите имат хроничен характер, те са в една степен на повторяемост и това се дължи на тежките предизвикателства, които са пред тях; една от тези институции е Държавен фонд Земеделие”, посочи днес министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

По този начин Дончев коментира поредната рокада в ръководството на фонда, която бе обявена днес.

Министър Дончев, заедно с евродепутата Данута Хюбнер, инспектира днес строителството на метрото при бул. "Черни връх".

Попитан за изразеното от Хюбнер мнение за проблеми при местната администрация по отношение на усвояването на средствата от ЕС, министърът отбеляза, че българските общини имат правото, възможността и задължението да ползват близо две трети от финансирането.

Мнението на Дончев е, че не всички общини са на необходимото ниво и имат необходимия капацитет да правят това.

В началото на лятото се очаква да започне работа мобилната група от експерти, която ще посещава при заявка местните власти и ще им оказва помощ при изпълнението на проектите.

„Съфинансирането от страна на общините на проектите също е проблем”, каза министър Дончев и добави, че и по този въпрос се работи и се търсят компромисни варианти, тъй като от ЕС държат да има финансово участие на общините.

След инспекцията на метрото евродепутатът Данута Хюбнер заяви, че е впечатлена от видяното и от сроковете, в които се изпълнява проектът. Тя акцентира върху икономическия и екологичен ефект след пускането в експлоатация на подземната железница и препоръча да има повече транспортни проекти не само в София, но и в страната.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още