IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Найденов: Брюксел ще ни санкционира, ако опростя всички глоби на фермерите

Част от животновъдите са заявили за подпомагане вместо ливади язовири и гори, твърди земеделският министър

12:14 | 11.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
М. Найденов: Брюксел ще ни санкционира, ако опростя всички глоби на фермерите

Няма как всички наложени глоби на животновъдите за миналата година да бъдат отменени, защото голяма част от тях са основателни. Това каза пред БНР земеделският министър Мирослав Найденов по повод насрочените за днес протести на животновъдите.

Найденов посочи, че ако опрости на всички автоматично наложените санкции, ще последва спиране на средства от Брюксел.

"Бившият министър на земеделието опрости в миналото назад наложени глоби. България беше санкционирана до момента с 90 милиона (лева). Аз няма да съм този министър, който заради бълхата ще изгори юргана ", коментира той.

Проблемът с неправомерните плащания е станал виден от ортофотокартите и сателитните снимки, които показали площи без основание за подпомагане, обясни министърът:

"Те са заявявали през 2009 година определени площи, които след това в 2010 година са им били изплатени. И аз съм готов да покажа на тях и на медиите как има декларирани гробища, язовири, има декларирани за подпомагане дъбови гори. Това ливади ли са?", попита Найденов.

Той допълни, че се води диалог с животновъдите и има процедура за обжалване на глобите. Възраженията се разглеждали от комисия, която може да предложи на министъра санкцията да бъде отменена, ако има основания за това.

"Но всичкото това трябва да стане не с протести пред сградата на министерството. В условията на натиск няма как да се случи", препоръча земеделският министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още