IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобриха общински проекти срещу наводнения за 73 млн. лева

Поради недостиг на финансов ресурс проекти на 2 големи и 35 малки общини не са получили финансиране

16:55 | 03.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Одобриха общински проекти срещу наводнения за 73 млн. лева

Одобрени са проекти на 75 общини, свързани с превенция на наводненията, на обща стойност 73 млн. лв., което е целият ресурс, предвиден за реализиране на такива мерки по Оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР). Това съобщи днес зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на подписване на договорите с кметовете на 41 общини, съобщи пресцентърът на строителното министерство.

С одобрените днес средства общият размер на сключените договори по програмата вече е над 1,76 млрд. лв., а размерът на договорената финансова помощ достига над 1,86 млрд. лв., или 60% от ОПРР.

Безвъзмездната помощ по схемата за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в градските агломерации по подписаните днес 41 договора е 40,5 млн. лв. Дейностите, които ще се изпълняват, включват корекции на реки, изграждане на защитни диги или крайбрежни стени по речните и морските брегове, охранителни канали, плюс изграждане и ремонт на малки по обем преливници, бентове, водоеми и др.

Заради подобрения капацитет на общините само 7 от подадените проектни предложения по схемата са били отхвърлени, отчете Павлова. Останалите 43 са одобрени. Поради недостиг на финансов ресурс проекти на 2 големи и 35 малки общини не са получили финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още