IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд „Земеделие“ изчиства старите проекти по график

До края на септември трябва да бъдат одобрени 1700 договора за 1,460 млрд. лв.

09:04 | 06.06.11 г. 1
Фонд „Земеделие“ изчиства старите проекти по график

Държавен фонд „Земеделие“ е направил строг график за доразглеждане на старите проекти, приети за одобрение през 2009 и 2010 г., съобщи зам. министърът на земеделието Светлана Боянова на семинар по усвояването на средствата от програмата.

За да бъде преодоляно изоставането, са формирани работни групи, които до края на септември се очаква да приключат всичките около 1700 договора на обща стойност 1,460 млрд. лв. Почти пред приключване е одобрението на 258-те проекта от 2009 г. , активно се работи и по останалите 1460 проекта, обясни Боянова.

Най-голямото забавяне се получи при общинските проекти, за които още през 2009 г. се наложиха нормативни промени, свързани с провеждането на обществените поръчки, припомниха от фонда. В резултат на това близо 240 общински проекти за над 756 млн. лв. са на различен етап от изпълнението си, без нито един от тях да е завършен.

Голяма част от тези поректи са авансирани и е започнало изграждането на пътищата, ВиК-инфраструктурата или останалите видове ремонти, свързани с облагородяването на малките села. На този етап не са отчетени и междинни плащания.

Въпреки проблемите интересът към общинските мерки е изключително голям, затова и в седмото изменение (нотификация) на програмата за развитие на селските райони, предложено за одобрение от Европейската комисия, България настоява за прехвърляне на 123 млн. евро от слабоусвояемите мерки.

По-гоямата част от тези средства ще отидат за подобряване на инфраструктурата за напояване, а 61 млн. евро са за подобряване на облика на малките населени места.

Окончателното одобрение на седмата нотификация се очаква най-рано в началото на 2012 г. Пред одобрение от Брюксел е и шестата нотификация, която предвижда значително увеличение на субсидиите, свързани с опазването на околната среда.

До този момент България е договорирала близо 35% от ресурса на програмата за селските райони, предвиден да се използва до края на 2013 г. Изплатените субсидии възлизат на 21% от предвиденото, обясни още зам. министър Боянова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Стрес
преди 12 години
Г-жо Боянова това е поредният нов срок,т.е. неспазен стар, а именно 30.06.2011(от Румен Порожанов).Говорите за одобрение на проекти,но никой от бенефициентите не знае по какви критерии няма да бъде одобрен.Всичко се изменя в движение и много удобно за корумпираните бюрократи в Министерството на земеделието и ДФЗ.Защо не обявите критериите за оценка публично,така че всеки кандидат да е запознат предварително с начина по който ще бъде оценяван и съответно да прецени дали си заслужава да кандидатства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още