IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бавно се преминава към месодайно животновъдство

С 26% са се увеличили овцефермите и със 17% говедовъдните стапанства, в които се отглеждат животни за месо

13:55 | 16.06.11 г.
Бавно се преминава към месодайно животновъдство

Земеделските производители в страната постепенно се пренасочват от млекодайно към месодайно животновъдство, което е показател, че има ефект от стимулите, предприети за преодоляване на кризата в бранша. Това обяви зам. министърът на земеделието и храните Цветан Димитров на конференция за усвояването на средствата по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

В Европейския съюз има дефицит на говеждо месо и ние съветваме стопаните, които до края на годината няма да успеят да покрият стандартите за производство на мляко, да се пренасочат към месодайно животновъдство, обясни още Цветан Димитров.

Анализ на Държавен фонд „Земеделие“ показал, че за една година броят на говедата за месо е нараснал от 15 хиляди на 19 хиляди животни или ръстът е със 17%. С 26 на сто са се увеличили и овцете за месо – от 63 хил. те вече наброяват 81 хил. животни, сочи статистиката.

Вероятно до края на годината производителите, които отглеждат животни в планински и други необлагодетелствани райони, ще могат да се ползват и от по-високите компенсаторни плащания, отпускани по линия на директните плащания и по ПРСР, обясни зам. министърът на земеделието Светлана Боянова.

България поиска от Европейската комисия разрешение да плаща по-високи субсидии, защото преобладаващата част от територията на селските райони влиза в обхвата на необлагодетелствани райони, за които се отпускат допълнителни европейски и български помощи.

Това искане беше включено в шестата промяна (нотификация) на ПРСР, която се очаква скоро да бъде одобрена, така че новите субсидии да се изплатят с директните плащания на животновъдите и останалите фермери още от края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още