IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещата агрополитика на ЕС - с амбиции за ново разпределение на средствата

Няма да се стигне до абсолютно изравняване на плащанията, според евродепутата Мария Неделчева

15:05 | 24.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Евродепутатите са подкрепили идеята за по-справедливо разпределение на средствата за общата селскостопанска политика (ОСП) след 2013 г., съобразено с претенциите на новите държави-членки. Това е станало при гласуването на доклада на евродепутата Алберт Дес на тема „ОСП до 2020 г.“, съобщиха от офиса на евродепутата Мария Неделчева. Сега субсидиите в новоприсъединилите се държави са няколко пъти по-ниски от средствата, които получават фермерите в старите членки.

"Българските производители получават едва 40% от парите, които получават колегите им от старите страни-членки на Европейския съюз. Няма да се стигне до абсолютно изравняване на плащанията, но България ясно е заявила, че новоприетите държави са склонни да приемат максимум 20-30% разминаване в плащанията и то от 1 януари 2014 г.", е заявила днес в Ямбол Мария Неделчева.

Според нея положителна новина е, че след като Франция, Италия и Испания са подкрепили възраженията на България и новите страни-членки, няма да има прехвърляне на 20% от парите за директните плащания (първи стълб на ОСП) във втория стълб (политиката за развитие на селските райони).

Неделчева е предложила да няма таван за субсидиите за големите фермери, заради който България може да загуби 3% от преките плащания. Поправката е била подкрепена и от Италия, Полша и Гърция, които биха загубили до 13% от парите при предложените условия.

Не е прието предложението в новата ОСП животновъдите, които не са собственици на земи, също да имат право да получават европейски субсидии. Според сега действащите правила на ОСП е точно обратното и поради тази причина почти 90% от животновъдите у нас са лишени от такива субсидии.

В доклада на Алберт Дес се настоява за намаляване на разликите в средствата, получавани от старите и нови държави от Общността. Предложено е всяка страна да получава минимален процент от средната за ЕС стойност на директните плащания, като се определят и горни граници.

Друг акцент е подкрепата за малките земеделски стопанства чрез специфична опростена схема, като всяка страна-членка сама ще дефинира какво е малко стопанство.

Без подкрепа е останало предложението ОСП да насърчава преминаването от високо интензивно животновъдство към друг вид, чрез подкрепа за земеделците, които искат да прилагат високи стандарти за хуманно отношение към животните.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още