IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките не отпускат лесно кредити за европроекти на малки фирми

Бъдещото вземане на евросредствата по реализиран проект е трудно да се приеме като залог, тъй като е несигурно, посочиха банкери

17:02 | 05.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Банките не отпускат лесно кредити за европроекти на малки фирми

Има причини банките у нас да "внимават" при отпускане на кредити за малки и средни фирми, особено когато става въпрос за заеми за реализиране на европроекти - най-вече по оперативна програма (ОП) "Конкурентоспособност". Това стана ясно по време на конференция в София, посветена на еврофинансирането и свързаното с него кредитиране.

Средствата са необходими на фирмите, тъй като те получават безвъзмездното финансиране – основно по оперативна програма (ОП) „Конкурентоспособност“ - едва след като изпълнението на проекта е приключило, а съответните средства са фактурирани и одобрени от управляващия орган на оперативната програма.

Банките, и по-специално СИБанк, не отпускат лесно кредитиране за европроекти на малки фирми, тъй като има „рискови“ фактори при такъв вид заеми, стана ясно от думите на директора на управление „Европейски проекти“ във финансовата институция Кирил Величков.

Той открои няколко основни причини за повишеното внимание на банките при отпускане на кредити за европроекти. Едната е изборът от страна на фирмата на подходящ консултант по проекта, който да го изготви така, че да отговаря на съответните критерии за финансиране по оперативната програма и да е печеливш впоследствие. Друга причина е, че няма сигурност дали проектът, след като е одобрен, ще бъде изпълнен на практика от фирмата. Част от малките и средни предприятия (МСП), кандидатстващи за кредити, нямат достатъчно обезпечения, посочи още Величков.

          

Фирмите, които реализират европроекти не могат да знаят кога точно ще им бъдат отпуснати средствата по ОП „Конкурентоспособност“, коментира Маринела Коева, мениджър „Бизнес развитие“ в ОББ. Въпреки че периодът за превеждане на средствата по реализирани проекти по ОП „Конкурентоспособност“ е до 6 месеца, често той се превишава, показват данни на бизнеса. 

Това затруднява банките при определяне на схемата за погасяване на кредита. В някои случаи се налага след преговори с фирмата изплащането да се удължи с около 6 месеца. Като следствие от това бъдещото вземане на евросредства  по реализиран проект "е трудно да се приеме като залог, смятат от ОББ.

Предоставените гаранции от Националния гаранционен фонд (структура на Българската банка за развитие) дават предимства на МСП при отпускане на кредити, основното от които е получаване на по-ниски лихви, подчерта изпълнителният директор на държавната ББР Илия Караниколов.

По думите му друго важно предимство е използването на гаранциите от фонда като мостово обезпечаване на инвестициите. Освен това гаранциите на фонда дават възможност и на малки стартиращи фирми, на каквито фирми банките у нас по принцип трудно отпускат заеми, да получат такива.

Националният гаранционен фонд отпуска и специфични гаранции, свързани с реализиране на проекти по европейската програма „Рибарство“.

Караниколов посочи, че гаранциите на фонда осигуряват на фирмите отпускане на заеми до 2 млн. лева с лихви, по-ниски от обичайните с 1-1,5 процентни пункта. Към края на август портфейлът на гаранционния фонд е 290 млн. лева, с ливъридж (съотношение на привлечен към собствен капитал) от 3,4 пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още