IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разплатени са 26% от договорените средства по програма „Регионално развитие“

Ще кандидатстваме за общо над 14 млрд. лева евросредства за инфраструктура за периода 2014-2020 г.

08:24 | 07.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Разплатени са 26% от договорените средства по програма „Регионално развитие“

Към момента по оперативна програма (ОП) „Регионално развитие“ са разплатени 26% от договорените средства, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред парламентарната комисия по регионална политика, където беше поканена за изслушване. До момента са договорени 63% от средствата по програмата, като стремежът е до края на годината договорените средства да достигнат 75%, а отворените схеми да обхванат 97% от парите по програмата.

Павлова посочи, че благодарение на евросредствата по тази програма от началото на програмния период (2007 г.) са ремонтирани над 160 км общински пътища, близо 300 училища, 29 болници и други.

През ноември предстои да бъдат отворени две схеми за по 200 млн. лева. Едната е за финансиране на изграждането на интегриран градски транспорт във Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Плевен. Другата е за реконструкция на туристическата инфраструктура в страната. По-късно ще стартира и набирането на проекти по схемата за развитие на информационните и комуникационната инфраструктура в общините, които изостават в това отношение. Общата стойност на ресурса е 40 млн. лева.

Скоро ще стартира обществена поръчка за избора на банка, която ще предостави кредитен ресурс за общо 13 млн. лева, а министерството - „поне още толкова“, съобщи регионалният министър. Въпросните средства ще се използват за предоставяне на нисколихвени кредити на домакинства за саниране на жилищата им с цел повишаване на енергийната им ефективност.

До края на годината ще приключат конкурсите за избор на изпълнители на така наречените мастър планове за развитие на ВиК сектора по региони, увери регионалният министър.

Тя подчерта, че по отношение на работата и приоритетите на министерството, ще има пълна приемственост между нея и доскорошния министър Росен Плевнелиев, като един от основните приоритети остава строителството на магистрали и скоростни пътища. Същевременно започва активна работа по изготвяне на проекти за следващия програмен период (2014-2020 г.), за да може с тях да се кандидатства евентуално за отпускане на повече евросредства от досегашния програмен период (2007-2013 г.).

Според първоначалните разчети на министерството, за транспортна инфраструктура по ОП „Транспорт“ ще са необходими 8,5 млрд. лева, по ОП „Регионално развитие“ - 5,2 млрд. лева, а по европейската програма за териториално сътрудничество – 500 млн. лева, т.е. общо 14,2 млрд. лева.

Във връзка с депутатски въпрос Лиляна Павлова посочи, че по всяка вероятност бюджетът на регионалното министерство за 2012 г. ще бъде колкото за настоящата, тъй като „такива са указанията на финансовото министерство“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още