fallback

Програма „Човешки ресурси“ планира нови мерки за 70 млн. лв. през 2012 г.

Разкриват се 12 нови схеми, с които приоритетно ще се подпомагат висшето образование и социалните дейности

16:57 | 16.11.11 г.

През 2012 г. ще стартират общо 12 нови схеми по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” на обща стойност 70,6 милиона лева, казаха за Investor.bg от Министерството на труда и социалната политика.

На редовното заседание на комитета за наблюдение на европейската програма бяха одобрени осем изцяло нови схеми, насочени приоритетно към висшето образование и социалната адаптация, които ще стартират догодина заедно с още четири други схеми, приети на предишни заседания на комитета.

Бюджетът на оперативната програма, която продължава до 2013 г., е 2,4 млрд. лв. и вече е почти изцяло е разпределен в схеми, чрез които парите да се използват ефективно.

Комитетът по европейската програма е одобрил две схеми за заетост на млади хора без стаж с общ бюджет от 18 млн. лв.

В сферата на образованието ще стартират три нови схеми. Те са насочени към подобряване на управленския капацитет на висшите училища и създаването на система за квалификация и кариерно развитие на академичния състав.

Около 6 милиона лева са предвидени за подобряване на взаимодействието между образованието и бизнеса. Те ще бъдат насочени за актуализиране на учебните програми във висшето образование, така че да съответстват с изискванията на пазара на труда.

Други две нови схеми ще спомогнат за реално прилагане на политиките за равни възможности, социално включване и грижа за хората с увреждания.

Деяна Костадинова, заместник-министър на труда и социалната политика и ръководител на управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съобщава, че догодина ще започне подготовката на новия програмен период 2014-2020.

Предстои България да съобрази общоевропейската стратегия с националните цели и да очертае приоритетните области, в които ще инвестира до 2020 г., допълни заместник-министър Костадинова.

От 2007 г. до момента по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” са стартирали общо 126 процедури, от които 46 са само от началото на годината и са с общ бюджет над 900 милиона лева. Сключени са договори с бенефициенти за над 1,3 милиарда лева, което представлява 58% от целия бюджет на програмата.

От началото на 2011 г. размерът на договорените средства нараства с 20%, а на плащанията към  бенефициенти – с над 66% спрямо предходната година. Към бенефициентите са разплатени близо 350 милиона лева, или малко повече от 14% от бюджета на програмата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
fallback