IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилни групи ще помагат на общините за екологичните европроекти

Кметът на Пазарджик Тодор Попов оглави сдружението на общините

15:16 | 01.03.12 г.
<p>
	На общото събрание днес членовете на&nbsp;Националното сдружение на общините избраха за свой председател кмета на община Пазарджик Тодор Попов &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

На общото събрание днес членовете на Националното сдружение на общините избраха за свой председател кмета на община Пазарджик Тодор Попов     Снимка: БТА

Мобилни групи от инженери, юристи и икономисти много скоро ще бъдат в услуга на общините, които срещат затруднания в изпълнението на проектите си по оперативна програма „Околна среда“. Целта е администрацията по места да бъде подпомогната при решаването на сложни казуси, свързани с реализацията на инвестиционните предложения.

Това обяви пред общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България министърът на околната срледа и водите Нона Караджова. Заедно с колегите си на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на управлението на еврофондовете Томислав Дончев министър Караджова представи основните задачи, които предстоят пред общинската и държавна администрация по усвояването на средствата от европейските фондове.

По оперативна програма „Регионално развитие“, където общините вече са договорили почти 80% от общия ресурс от 3 млрд. лв., се очаква да бъдат разкрити нови две схеми, обяви министър Павлова. Това ще стане евентуално през август т.г., след като бъде изяснен остатъчният ресурс, неусвоен по програмата от общините.

За зелена и достъпна градска среда ще бъдат използвани близо 180 млн. лв., а 36 млн. лв. са предвидени за изработване на проектни предложения за следващия програмен период, поясни министър Павлова. 

Министърът по еврофондовете Томислав Дончев отново призова кметовете да насочат усилията си за успешно приключване на инвестионните си проекти. Той припомни, че през следващия програмен период натоварването за администрацията ще бъде още по-голямо, затова призова за инициативност и изобретателност при решаването на сложни казуси.

На въпроса на кметовете дали държавата ще поеме част от тежестта на финансовите санкции, наложени от Еврокомисията поради разкрити нарушения, министър Дончев припомни, че 11 млн. лв. санкции по програма „Регионално развитие“ са наложени поради порпуски на възложителите на поръчките, каквито са общинските комисии.

„Държавата пое ангажимента да допусне разсрочване само за определени случаи, при които санкциите, дължими от общините надхвърлят дори годишните им бюджети. Заедно с общините сме направили схема за плащане на тези санкции, които са внесени за одобрение от Министерството на финансите“, обясни още Томислав Дончев.

Министърът по еврофондовете съобщи и параметрите на предварителния бюджет, който България ще получи от ЕС през следващия програмен период от 2014 г. до 2020 г.

Европейското финансиране за следващите седем години ще бъде в размер на 7,1 млрд. лв., като заедно с националното съфинансиране ще достигне 20 млрд. лв. От тях 30% се разпределят от Кохезионния фонд, 52% от Европейския фонд за регионално развитие и останалите 18% от Европейския и социален фонд.

На общото събрание днес Националното сдружение на общините избра за свой председател кметът на община Пазарджик Тодор Попов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още