IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози сигнализират Брюксел за проект на „Асарел-Медет"

Природозащитници критикуват мениджърите за неспазени процедури при обсъждането на екооценка за разширяване на рудниците

18:16 | 18.04.12 г.
Еколози сигнализират Брюксел за проект на „Асарел-Медет"

Представители на Коалицията срещу минните замърсявания сигнализират за опорочена процедура при общественото обсъждане на оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), която медодобивният комбинат „Асарел Медет“ е трябвало задължително да проведе с панагюрската общественост преди реализацията на крупния си проект за разширяване на рудниците.

С писмо до главния прокурор Борис Велчев и еврокомисаря по опазването на околната среда Янез Поточник еколозите заявяват, че обсъждането е станало „в пълна конспирация, без да се уведомят кметовете на близките панагюрски села Бъта, Баня, Попинци, които пряко ще бъдат засегнати от инвестиционния проект на комбината.

„Асарел Медет“ предвижда крупни изменения в региона, свързани с удвояване на концесионнатa площ на медно-златните находища, които ще бъдат експлоатирани. Освен откриването на още един голям рудник проектът предвижда увеличаване на окисните насипни участъци, както и уголемяване на хвостохранилище „Люлековица” с нови 140 дка земеделски площи, намиращи се в землището на панагюрското село Оборище.

„Всичко това означава сериозна намеса върху природата, затова очаквахме инвеститорът да проведе широко обществено обсъждане, за да представи мерките, които ще предприеме за опазването на околната среда“, поясни Костантин Дичев от коалицията.

Природозащитниците упрекват инвеститора в опорочаване на процедурата за ОВОС, тъй като проектът не е бил достатъчно добре разгласен пред обществеността и не са консултирани засегнатите страни, се посочва в сигнала на коалицията.

Пред Investor.bg изпълнителният директор на комбината Лъчезар Цоцорков заяви, че са спазени всички законови процедури, като е имало предварително обявление за обсъждането. "Като минна компания знаем колко важно е за еколозите да се противопоставят срещу евентуално замърсяване на природата. За нас проектът е от изключително значение и трябва да сте сигурни, че сме предприели всички мерки за опазване на околната среда", поясни още шефът на комбината.

Самите еколози обаче обясниха, че са научили за приетата оценка едва вчера, когато висшият експертен съвет към екоминистерството я е приел. „Когато информирахме колегите си в Панагюрище, че оценката е минала през общественото обсъждане, те останаха искрено изненадани“, обясни Дичев.

Според природозащитниците вина за тихомълком проведеното обществено обсъждане има и регионалната екоинспекция, която е трябвало да проследи процеса, за да се спазят точно законовите изисквания. В сигнала си до главния прокурор обществениците настояват да започне „наказателно дирене срещу лицата, които в явно престъпно съдружие са отнели правата за достъп до информация за околна среда на хиляди граждани“.

В сигнала си до Европейската комисия пък еколозите предлагат да започне и наказателна процедура срещу България за неспазване на европейската Директива за ОВОС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още