IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 4,6 млрд. лв. европейски средства се планират за регионално развитие до 2020 г.

Инвестициите в градска инфраструктура ще се насърчават приоритетно през следващия програмен период

10:33 | 06.07.12 г. 1
Над 4,6 млрд. лв. европейски средства се планират за регионално развитие до 2020 г.

Общият индикативен бюджет на оперативна програма "Регионално развитие" през следващия програмен период от 2014 г. до 2020 г. се планира да достигне 4, 660 млрд. лв. Прогнозните стойности са заложени в представения от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова социално-икономически анализ за бъдещите възможности за развитие на българските региони, предаде БТА.

Подобряването на градската инфраструктура се поставя като основен приоритет до 2020 г., като целта е условията за живот и работа в големите градове да бъдат съобразени със съвременните изисквания.

Според прогнозите около 3 млрд. лв. са безвъзмездните средства, които ще се насочат за ремонт и изграждане на улици, паркове, велоалеи, тротоари и други проекти. Особено значение се обръща и на проектите, свързани с подобряването на системите на градския транспорт, като ще се стимулира въвеждането на енергийно ефективни и екологични технологии.

Около 550 млн. лв. от еврофондовете ще отидат и за изпълнение на регионалните политики, а също за развитието на туризма и културата.

Близо 400 млн. лв. е планираният бюджет за подобряването на енергийната ефективност на държавните и общински гради. За обновяването на многофамилните жилищни сгради ресурсът ще възлезе на 500 млн. лв.

Отбелязвайки наличието на сериозен дисбаланс в развитието на отделните райони в страната, министър Павлова посочи, че инвестициите в следващия програмен период трябва да бъдат насочени в към градовете с най-ниски показатели за икономическото си и обществено развитие.

Неравномерното развитие по региони се отчита и при туризма, като анализът е показал, че браншът постига добри резултати основно по Черноморието и планинските курорти за сметка на слабото му развитие в Северозападна България например.

В тази връзка администрацията си е поставила за цел да насърчава бизнеса във всички региони на страната, така е България да стане известна зад граница като интересна туристическа дестинация с комбинираното развитие на исторически, културен, планински или селски туризъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Carl Johnson
преди 11 години
Ай стига с тия клишета 'е. Има три велоалеи в София и един пръст прах по дрехите след 3 км колоездене."България да стане известна зад граница като интересна туристическа дестинация с комбинираното развитие на исторически, културен, планински или селски туризъм."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още