IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агросубсидиите ще стигнат само за по-населените общини

До края на октомври ще е ясно колко от инфраструктурните проекти няма да получат финансиране от програмата за селските райони през първия програмен период

10:56 | 30.08.12 г.
<p>
	<em>Проектите на немалко села ще бъдат субсидирани с евросредства след 2014 г. &nbsp;</em> &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Проектите на немалко села ще бъдат субсидирани с евросредства след 2014 г.      Снимка: БТА

Само инфраструктурни проекти на по-многобройните селски общини ще получат субсидиране по програмата за селските райони през първия програмен период, който изтича в края на следващата година.

Това съобщиха от министерството на земеделието по повод изчерпването на бюджета за инвестиционните проекти, свързани с изграждането и ремонта на пътища, улици и ВиК мрежата в селата с население до 2 хиляди жители.

След последния прием във фонд „Земеделие“ по тази мярка са депозирани 250 проекта на стойност от 500 млн. евро при наличен бюджет от 121,1 млн. евро.

В подобни случаи отсяването на проектите се извършва на принципа на справедливо разпределение на средствата, така че финансирането да стигне до максимален брой жители, поясни за Investor.bg Никола Христов, шеф на дирекция „Развитие на селските райони“ в агроминистерството.

Проектите с най-висок икономически ефект за местните общности набират най-много точки и въз основа на това ранкиране субсидиите се разпределят между предложенията, набрали най-много точки.

Примерно, ако една община със 100 жители иска да изгради спортна база, ще бъде предпочетен проектът на общината с по-голямо население, която освен база иска да изгради и други елементи от инфраструктурата “, поясни Христов.

В края на октомври експертите от фонд „Земеделие“ ще бъдат готови с разглеждането на депозираните общински проекти, чийто прием приключи на 28 август, съобщиха от фонда.

Въз основа на тази справка ще стане ясно каква част от инвестиционните проекти на общините няма да бъдат подпомогнати през първия програмен период от действието на програмата 2007 – 2013 г.

Възможно е администрацията да предложи още едно вътрешно преразпределение на бюджетите, като прехвърли средства от непопулярните мерки към тези с висок интерес.

„Анализът ще бъде готов едва в края на октомври, когато имаме резултати за броя на одобрените общински проекти. В резултат на него ще бъде подготвено предложението за поредното прехвърляне на средствата“, поясни още Никола Христов.

До този момент България договори с Еврокомисията две нотификации за финансова трансформация, така че европейските субсидии да бъдат използвани най-рационално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още