IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2013 г. трябва да усвоим 2 млрд. лв. по програмата за регионално развитие

За новия програмен период по ОП „Регионално развитие“ ще са необходими 2,3 млрд. евро, сочат предварителни изчисления

14:42 | 19.09.12 г.
През 2013 г. трябва да усвоим 2 млрд. лв. по програмата за регионално развитие

Около 2 млрд. лв. по оперативна програма „Регионално развитие“ трябва да бъдат усвоени през 2013 г., за да не бъдат изгубени средства. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на конференция за перспективите пред строителството през следващата година, организирана от камарата на строителите в България.

Средствата ще бъдат инвестирани в пътна инфраструктура, подобряване на градската среда, различни общински проекти за социална и културна инфраструктура, както и в проекти за саниране на блокове.

Догодина предстои да се проведат много обществени поръчки за различни строителни дейности, свързани с тези инвестиции. Със спестен ресурс от парите за ремонти на пътища, които се финансират по програмата за регионално развитие, ще бъдат рехабилитирани още 1100 км пътна мрежа в цялата страна, съобщи Павлова.

Тя обясни, че ако успешно усвоим парите за ремонти на пътища, това ще бъде силен аргумент на България пред Европейската комисия, която вече даде сигнал, че през следващия програмен период ще финансира само стратегически пътни проекти. Предстои да бъдат проведени и процедурите за строителни дейности по пътните отсечки, финансирани по програмата за транзитни пътища. 

През 2013 г. ще започне реализацията и на проектите за зелена и достъпна градска среда. Предстоят и сериозни инвестиции на евросредства в строителни дейности, свързани със здравеопазването, туризма и енергийната ефективност. Само за ремонт на държавни и общински болници ще бъдат похарчени 260 млн. лв., а за рехабилитация и строителни дейности по туристически обекти и атракции – 300 млн. лв.

Павлова каза, че по предварителни изчисления за новия програмен период по програмата за регионално развитие ще са необходими 2,3 млрд. евро (над 4,5 млрд. лв.). В момента общините работят по подготовката на интегрираните им планове за приоритетните проекти за финансиране в периода 2014-2020 г. 

Бърза се с предварителната подготовка на техническите проекти, за да може тяхната реализация да започне още през 2014 г., посочи Павлова.

До края на годината строителното министерство ще публикува проектопрограмата за регионално развитие до 2020 г. и ще определи точните й бенефициенти, за да няма конфликт с финансирането по програмата за селските райони, какъвто имаше в този програмен период. Бъдещата програма за регионално развитие ще акцентира върху градското развитие и енергийната ефективност.

Павлова допълни, че активно се работи по реформата във ВиК сектора в партньорство с Министерството на околната среда и водите. За цялостната рехабилитация и изграждане на необходимата ВиК инфраструктура са необходими според различни оценки между 6 и 21 млрд. евро. Заради големия размер на сумата предстои в този сектор да стартират повече проекти на принципа на публично-частното партньорство, включително и за строителството на язовири.

Възможности за строителния бизнес се откриват и по програмата за околна среда. През 2013 г. стартират процедурите за изграждане и ремонт на пречиствателни станции и ВиК инфраструктура на обща стойност над 2 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още