fallback

Златанова: Не сме готови за новия програмен период

Липсва обосновка и приоритети за разходването на европейските средства, които страната ще получи, смята вицепремиерът

10:06 | 07.06.13 г. 14

Не сме готови за новия бюджетен период – от 2014 до 2020 година, коментира в ефира на БНР правосъдният министър Зинаида Златанова. Според нея сумата, която страната ще договори, не е толкова важна, защото и в момента не можем да усвоим договорените пари за изтичащия вече период.

„Няма никакво приоритизиране, което аз да наследя, няма никаква стратегическа насока, създадена през изминалите 2-3 години. Няма и базови визии в сектори като здравеопазване и образование, на които да стъпим и да убедим Брюксел, че ще усвоим правилно“, смята правосъдният министър, в чиито задължения е и работа по усвояването на европейските фондове.

Според нея страната не е подготвена  с обосновка, приоритети за изразходването на средствата от новия програмен период. Сега отново трябва мълниеносно да защитаваме интересите и да се надбягваме с времето, заяви още Златанова.

Новият министър изчисли, че за предишните шест години, откакто сме в ЕС, страната е усвоила 29% от европейските средства. За тази година плановете сочат, че трябва да бъдат усвоени още 20 на сто от договорените от страната средства по европейските фондове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
fallback