IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделски стопани получават нови 35 млн. лв. по програмата за селските райони

Проектите са свързани с преработка на плодове и зеленчуци и за модернизация на фермите

16:36 | 27.06.13 г.
Земеделски стопани получават нови 35 млн. лв. по програмата за селските райони

Общо 35 млн. лв. се отпускат по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за преработка на плодове и

зеленчуци и за модернизиране на земеделските стопанства. Ще бъдат финансирани общо 24 инвестиционни проекти, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Финансиране спечелиха два проекта за покупка на оборудване за билки. Едната фирма ще отглежда лавандула, маточина, бял равнец, жълт кантарион, риган. Кооперация от Търговище планира производствена линия за обработката на шипка, листа от бръшлян, стръкове балканска чубрица, кориандър, корени от коприва, глухарче и други билки.

Средства получават и предприятия за производство на лютеница, кьопоолу, компоти,  айвар, конфитюри, мармалади. Фирма от Хасковска област ще инвестира в бъчви от френски дъб и бокспалети за червени вина, допълват от ДФЗ.

ДФ „Земеделие” одобри и няколко проекта за модернизация на месопреработвателни предприятия, за изграждане на

кланици и мандри. Освен традиционните кисело и прясно мляко, една от фирмите ще произвежда сирена "Гауда", "Тилзит", извара и катък. Сред одобрените инвестиции има и такива за преработката на дървесина или за производството на енергия от биомаса.

Що се отнася за проектите за модернизиране на земеделски стопанства ферма ще купи линия за сортиране, почистване и пакетиране на картофи, колесен трактор и др.  Ще бъдат оборудвани и две стопанства за зърнени и технически култури.

Одобрените проекти по мярката за гледане на плодове са 3 – на ферми за био череши, пъпеши, кайсии и бадеми. Те ще купят съоръжения за защита от диви животни и от слани, ще изградят съоръжения за съхранение на вода и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още