IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините ще връщат поне 60 млн. лв. заради корекции по европроекти

В дебата за децентрализацията местната власт очаква нова формула за споделяне на данъка върху физическите лица, заяви Емил Савов от НСОРБ

10:42 | 16.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Общините ще връщат поне 60 млн. лв. заради корекции по европроекти

Общините ще върнат поне 60 млн. лв. заради корекции по изпълняваните от тях европроекти, наложени заради различни нарушения, съобщи Емил Савов, заместник-изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) пред БНР.

Размерът на средствата, които ще бъдат върнати на управляващите органи на европрограмите, постоянно нараства, като в началото на годината сумите за връщане са били 50 млн. лв. Тук не се включват средствата от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), тъй като там има информационна дупка и липсва обобщена информация, посочи Савов.

Според него общините отсъстват от актуализацията на бюджета, а са имали очаквания за адекватно отношение на фона на мотивите за актуализацията – разплащане с бизнеса и ускоряване на икономическата активност. Сега местната власт ще остане с един постоянен дълг към бизнеса от 160 – 200 млн. лв., прогнозира Савов и допълни, че редица дейности ще останат недофинансирани.

Общинските просрочия са по-големи от тези на държавата, затова очаквахме адекватно отношение от бюджета. Ние понесохме голяма част от кризата“, заяви заместник-изпълнителният директор на НСОРБ.

Той очаква в дебата за децентрализацията да бъде договорена формула за споделяне на данъка върху физическите лица и решение на въпроса за облагане на земеделските земи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още