IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството одобри проекта на Споразумението за партньорство с ЕК

Това е основният стратегически документ на България за управление на средствата от еврофондовете за периода 2014-2020 г.

13:38 | 21.08.13 г.
Правителството одобри проекта на Споразумението за партньорство с ЕК

Правителството одобри проекта на Споразумението за партньорство с Еврокомисията, съобщиха от пресцентъра на МС.

Споразумението за партньорство е основният стратегически документ на  България за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) през периода 2014-2020 г. Документът ще бъде основата, на която ще се провеждат технически консултации с Европейската комисия.

Окончателният вариант на споразумението може да бъде представен за одобрение едва след като влезе в сила Регламентът за ЕСИФ и след като  Европейския парламент окончателното одобри Многогодишната финансова рамка за следващия програмен период.

Споразумението определя стратегията на държавата за ефективно използване на евросредствата.

Документът е разработен с участието на местните власти, социално-икономическите партньори, структури на гражданското общество, академичната общност. В периода 23 юли - 7 август е проведено и публично обсъждане на проекта, който е публикуван в портала eufunds.bg за обществени консултации.

В споразумението са формулирани четири стратегически приоритета за финансиране и едно стратегическо териториално измерение. Стратегическите приоритети са:

- образование, квалификация и заетост за приобщаващ растеж;
- научни изследвания, иновации и инвестиции за интелигентен растеж;
- свързаност и зелена икономика за устойчив растеж;
- добро управление и достъп до качествени обществени услуги.

Стратегическото измерение е свързано с политиките за местно развитие според спецификата на териториите (градове, селски райони, територии, зависими от рибарство, с туристически потенциал и т. н.) и допълнително териториално измерение на секторните политики (здравна, образователна, социална).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още