IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До месец официално ще заработи пречиствателната станция на Ябланица

Съоръжението ще оскъпи водата на жителите с 15-29 стотинки на куб. м

14:37 | 08.02.14 г.
До месец официално ще заработи пречиствателната станция на Ябланица

До месец официално ще заработи пречиствателната станция за отпадни води на Ябланица, съобщи пред журналисти кметът на града Иван Цаков. След като бъдат получени всички лицензионни документи, пречиствателната станция ще стане собственост на общината, а тя ще я прехвърли на ВиК Ловеч за управление.

Новата станция е коствала 50 хил. лева собствени средства на общината. По ОП "Околна среда" обаче са отделени повече от 8 млн. лева. Проектът не е минал без финансова корекция - не са признати разходи заради нередности при провеждането на обществената поръчка. Корекцията е била в размер на 10% от стойността на проекта.

В Ябланица живеят малко над 3 хил. души. Пречиствателната станция обаче спомага за опазването на околната среда и отпадните води от града не се вливат в околните дерета. Кметът на града посочи, че през станцията преминават към 95% от отпадните води на жителите. "Подаваме 25 литра на час, а в пречиствателната станция постъпват към 18 литра", допълни той. Капацитетът на съоръжението е 34 литра на час.

Новата станция обаче ще оскъпи услугата на местното ВиК дружество. "Очакванията са, че през лятото водата ще поскъпне с между 15 и 20 стотинки. В момента жителите плащат 1,50 лева на кубик за подаване на вода, тъй като в момента тя не се пречиства", обясни още Цаков.

Макар и без необходимите разрешителни и Акт 15 станцията работи и сега в режим на изпитания. Тя пречиства водата на три етапа, като последното е биологично стъпало. Специални микроорганизми унищожават отпадъците и така водите отиват пречистени в околната среда.

Персоналът за станцията е вече обучен. Оптимално тя ще даде работа на 5-6 души, допълни още кметът.

Що се отнася до кандидатстване за нови проекти по ОП "Околна среда" Цаков допълни, че общината ще опита да обнови водопроводната си система. "Нямаме проблем с водоизточниците и градът не е воден режим. Тръбопроводната мрежа обаче е на повече от 50-60 години", заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още