fallback

Одобрени са последните версии на програмите за трансгранично сътрудничество

Текстовете ще бъдат внесени за одобрение от Европейската комисия преди крайния срок (22 септември), съобщават от регионалното министерство

21:37 | 21.08.14 г.

Последните версии на програмите за трансгранично сътрудничество за новия програмен период 2014-2020 г. са одобрени от съвместните работни групи на страните партньори - Сърбия, Турция, Македония и България, съобщава пресцентърът на Министерството на регионалното развитие.

Проектите на програми ще бъдат внесени за одобрение от Европейската комисия преди крайния срок (22 септември) и при положителна оценка първите покани за кандидатстване могат да бъдат отворени през пролетта на следващата година, допълва се в съобщението.

С над 83 млн. евро ще бъдат финансирани проекти по трите трансгранични програми през следващия програмен период. Средствата се отпускат чрез Инструмента за предприсъединителна помощ и са съфинансирани от националните бюджети на страните партньори. 

Област Враца се включва като допустим за финансиране район по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия. Освен нея финансирани по програмата ще са областите Видин, Монтана, София, Перник и Кюстендил. Общият бюджет за двустранни проекти ще бъде над 34 млн. евро, от тях над 28 млн. евро е безвъзмездната финансова помощ от ЕС. 

Близо 30 млн. евро са средствата по Програмата за трансгранично сътрудничество "България - Турция". От българска страна допустимият район за финансиране на проекти включва областите Хасково, Ямбол и Бургас. 

Програмата за регионално сътрудничество между България и Македония е с бюджет от 19,5 млн. евро, в нея от българска страна са включени областите Благоевград и Кюстендил.

На 22 август предстои да бъде одобрена финалната версия на Програмата за регионално сътрудничество между България и Гърция 2014-2020, в която МРР е Национален партниращ орган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:18 | 04.09.22 г.
fallback