IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева поема данъците в ЕС?

Изтекла органиграма на екипа на Жан-Клод Юнкер разкрива редица изненади в организацията на новата Еврокомисия

11:44 | 04.09.14 г. 9
Кристалина Георгиева поема данъците в ЕС?

Кристалина Георгиева най-вероятно ще отговаря за данъчната политика, данъчните измами и укриването на данъци в Европейския съюз (ЕС). Това става ясно от изтекла органиграма на екипа на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Документът е с дата 2 септември, но явно не е финалната версия на ресорите и разпределението им на съответните еврокомисари.

В момента Юнкер продължава да интервюира кандидатите за еврокомисари и се очаква да обяви имената им и техните позиции в началото на следващата седмица.

Документът се оказва пълен с изненади. Ресорът “вътрешен пазар”, за който досега отговаряше Мишел Барние, е изчезнал, а дигиталният ресор на Нели Крус вече се казва “култура и интернет”.

Не се предвижда да има еврокомисар по разширяването, но са се появили няколко нови поста - на еврокомисар по “по-добро регулиране”, еврокомисар за енергийния съюз на ЕС (в допълнение към еврокомисаря по въпросите на енергетиката и климата), еврокомисар по растежа, икономическия и паричен съюз, Европейския семестър и социалния диалог.

Предлага се ЕК да има шестима вицепредседатели: полякинята Елжбета Биенковска (ЕНП), която получава ресор бюджет и финансов контрол, естонецът Андрус Ансип (АЛДЕ), който ще отговаря за растежа, икономическия и паричен съюз, Европейския семестър и социалния диалог, Валдис Домбровскис от Латвия, който ще отговаря за енергийния съюз на ЕС, словенката Аленка Братушек, която ще отговаря за дигитализацията и иновациите, холандецът Франс Тимерманс, който ще отговаря за регулациите, и италианката Федерика Могерини, която беше определена за върховен представител за външните работи и политиката на сигурност.

От гледна точка на политическия баланс либералното семейство АЛДЕ не е по-слабо представено, както първоначално се смяташе, и има пет портфейла, включително двама заместник-председатели, подчертава изданието.

Новата Комисия изглежда доста балансирана политически, допълва изданието. Дясноцентристката група ЕНП има дванадесет портфейла, включително и двама заместник-председатели. Социалистите и демократите имат осем портфейла, включително и двама заместник-председатели.

Новият ресор регулации, който е даден на Холандия, би трябвало да удовлетвори британския премиер Дейвид Камерън, който поде кампания за намаляване на бюрокрацията и регулациите в ЕС. По-малко вероятно е обаче Камерън да хареса поста, отреден за британеца Джонатан Хил – еврокомисар по въпросите на енергетиката и климатичните промени. Камерън действително искаше “суперкомисар”, но Хил вероятно ще бъде под шапката на Домбровскис, който ще отговаря за енергийния съюз.

Французинът Пиер Московиси, който пък имаше апетит към икономиката, получава пост на еврокомисар по въпросите на конкуренцията. Икономическите въпроси отиват при финландеца Юрки Катайнен, който ги “наследява” от Оли Рен.

Постът за вътрешния пазар изглежда отпада, макар че Мишел Барние беше един от най-силните еврокомисари и отговаряше и за регулирането на финансовите услуги и единния пазар на ЕС. След финансовата криза обаче се засили усещането, че този пост е твърде голям за една генерална дирекция.

От документа става ясно още, че ще има еврокомисари за бюджета и финансовия контрол, за митниците и по въпросите на правосъдието и борбата с измамите. Тези ресори в голяма степен бяха обединени и отговорност за тях досега носеше Алгирдас Шемета.

Белгия е наказаната държава в случая, тъй като страната още не е посочила кандидата си. Най-вероятно това ще е Мариан Тисен, като тя ще получи поста на еврокомисар по уменията, младежта и езиковото многообразие.

Румъния, която лобираше да продължи да се занимава с ресора земеделие, вероятно ще получи въпросите на хуманитарната помощ. Земеделският портфейл отива при Ирландия и номинирания за еврокомисар Фил Хоган.

Гюнтер Йотингер, сегашният комисар по енергетиката, ще получи ресор търговия в новата Еврокомисия. Това означава, че той ще стане главен преговарящ по спорното Трансатлантическо търговско споразумение.

Хърватинът Невен Мимица, който досега отговаряше за защитата на потребителите, получава ресор регионална политика, а австриецът Йоханес Хан, който досега отговаряше за регионалните въпроси, поема добросъседството – ресор с огромно геополитическо значение за ЕС в момента заради кризата в Украйна. Не е ясно обаче дали Хан няма да се занимава и с разширяването на ЕС.

Кармену Вела от Малта получава ресор рибарство, Маргрете Фестагер от Дания ще отговаря за околната среда, а Витенис Андруикаитис от Литва – за здравеопазването.  

Настоящият заместник-председател и комисар по междуинституционалните отношения и администрацията Марош Шефчович от Словакия ще отговаря за развитието, испанецът Мигел Ариас Канете получава науката и иновациите, чехкинята Вера Юрова – транспорта, унгарецът Тибор Наврачич - митниците, португалецът Карлош Моедаш – заетостта и социалните въпроси, Христос Стилианидис от Кипър – интернет и култура, а Димитрис Аврамопулос от Гърция получава миграцията, основните права и вътрешните работи. Последният пост е изненада, предвид че Гърция е критикувана често за лошото й отношение към лица, търсещи убежище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
Очевидно повече не е необходима на тези които дърпат конците в ЕС и за това е пратиха в 9-та глуха!Можеше да свърши някаква полезна работа срещу руснаците ако бе заела поста на комисар по външната политика , но сега вече не представлява никакъв интерес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Абе сега, не изпадай в излишни подробности! Важното е, че на путинофилите им се е.а м.....а! хааааахахаха......!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ами всъщност, докато няма единна данъчна политика, няма логика да има и единна борба с измамите :) Евентулано някакви транс-гранични измами с ДДС или избягване на двойно данъчно облагане :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
energetik
преди 9 години
Проблемът на ресора е, че от Кристалинка нищо няма да зависи !!!В ЕС няма обща данъчна политика - само си приказват за хармонизация на данъците, ама реално такова животно няма ! Това с борбата с данъчните измами звучи интересно, ама тепърва ще се прави сериозна нормативна уредба, която я мине - я не, защото интересите там са доста разнопосочни и страните с офшорни зони малко трудно ще позволят Брюкселските зелки да им пишат правилата ! Та така - измислен ресор, с НИКАКВИ реални правомощия, с 0 евро бюджет и нищожна администрация! Че то предишния й портфейл беше от порядък по-значим !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 8
Ironhorse
преди 9 години
Точно !Все повече се чуват гласове за уеднаквяване на данъчните ставки в ЕС, което е добре за богатите и ужасТ за нас бедните.Ще се окаже че Кристалинка ще е много важна при планирането на данъците за 5 или 10 години напред.Обаче за путинофили и всякаква безработна ***, периоди от 5 и 10 години са нещо имагинерно, и толкова необятно за малката им проста душица, че си нямат "еша".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
hellwitch
преди 9 години
Хъм, че какво и е на ресора - принципно данъците и бюджета са две много свързани неща. Не знам само кой е водещия комисар в случая, но при всички случаи е доста интересен ресор и ще е фактор(дори и да не е най-големия) в финансите на ЕС, което за мен си е успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
energetik
преди 9 години
Да-а, пореден грандиозен успех за Бг на европейската сцена !!!Ама да не би някой да е изненадан ? А като си спомня раздувките - то не беше външен министър, та комисар по добросъседството, та комисар по финансите, та заместник председател на Комисията, та не знам какво си ...И накрая какво - данъци и данъчни измами ...Пак добре, че не е ресор: Борба с дребното хулиганство и противообществените прояви ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
melon
преди 9 години
Ох, а комисар по водопадите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още