IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близнашки: Кристалина Георгиева получи важен и влиятелен ресор

Еврокомисарят ще отговаря за 30 000 служители в ЕК и за годишен бюджет от 140 милиарда евро

14:08 | 10.09.14 г.
Близнашки: Кристалина Георгиева получи важен и влиятелен ресор

Решението Кристалина Георгиева да е зам.-председател на ЕК и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси е израз и на доверието към България, смята служебният премиер Георги Близнашки.

Той призна, че е горд като министър-председател и като български гражданин, че Кристалина Георгиева ще отговаря за този ресор, който е изключително важен и влиятелен.

По думите му тя ще е финансовият министър на Европа през следващите пет години.

„Говорих с нея и тя сподели, че отговорността, която се стоварва върху плещите й, е огромна, защото ще отговаря за милиарди евро“, добави той.

Според Близнашки при разпределението на ресорите е спазен и принципът на старейшинството, защото тя е еврокомисар за втори мандат.

„От Брюксел пристигна добрата вест и тя надхвърли всички наши очаквания. Ако бях на футболен мач, щях да кажа: „Господ е българин!“, коментира Близнашки.

„Изборът на Кристалина Георгиева за заместник-председател на ЕК и фактът, че в ръцете й е поверен един от най-важните и влиятелни ресори в комисията - а именно бюджетът на ЕС и човешките ресурси, представлява изключително висока оценка преди всичко за нея като професионалист и убеден европеец“, е мнението на президента Росен Плевнелиев.
 
„Безспорни са репутацията и признанието за работата на Кристалина Георгиева по света. Убедени сме, че от новата много по-висока и отговорна позиция комисар Георгиева ще бъде изключително полезна на обединена Европа в този труден момент“, се казва в изявлението, разпространено от прессекретариата на държавния глава.
 
„За първи път България получава толкова висока позиция в ЕК“, е оценката на Плевнелиев. Според него това доказва, че Европа не се дели на силни и слаби, на малки и големи, на стари и на нови държави-членки.

По-късно пред журналисти Кристалина Георгиева коментира, че в новото си качество ще отговаря за 30 000 служители в ЕК и за годишен бюджет от 140 милиарда евро. Отнасям се много сериозно към това, което предстои, не подценявам нуждата да имам силен екип, заяви Георгиева, цитирана от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още