fallback

Скоро ще бъдат освободени около 17 хил. сезонни работници

С преразпределени средства от програмата за човешки ресурси ще се осигури допълнителна заетост, заяви Йордан Христосков

14:59 | 24.09.14 г. 2

Служебният кабинет смята да предприеме мерки заради очакваното освобождаване на около 17 000 сезонни работници. Това съобщи след заседанието на кабинета министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Правителството ще отпусне 5 млн. лв. с цел заетите по програма „Сигурност“ да работят до края на февруари, докогато са и техните договори. По програмата са заети около 5 хил. души, които обезпечават сигурността, подпомагайки органите на реда предимно в малки населени места.

Христосков призна, че първоначално за нея е имало противоречиви оценки и „известна ревност, главно от кметовете, защото назначенията се правят от областните управители“, но този проблем е решен и сега оценката за наетите по програма „Сигурност“ е много добра.

Преразпределени са и средства от настоящата оперативна програма за развитие на човешките ресурси. Така с около 30 млн. лева ще се осигури допълнителна заетост в частния бизнес и основно в малки предприятия, където ще бъдат наети предимно младежи, дългосрочно безработни и хора с увреждания.

Други 7,5 млн. лева, също освободени пари от мерки на програмата, ще позволят да бъде съхранена заетостта на около 11 000 асистенти на хора с увреждания и на възрастни хора.

От началото на декември започва и програмата „Старт на кариерата“, по която ще бъдат заети 1500 младежи без стаж по специалността в министерства и ведомства.

8000 младежи пък ще бъдат наети за стажуване и чиракуване до края на тази година. Финансирането е изцяло с пари от националния бюджет в размер на 5 млн. лв.

На редовното си заседание днес кабинетът одобри и наредба, свързана с посредничеството за намиране на работа. Облекчава се режимът за регистрация на фирмите, които имат право да предоставят посреднически услуги по заетостта. Отпада изискването за представяне на свидетелство за съдимост и проект на посреднически договор между посредника и търсещия работа.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
fallback