IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвя се закон за управлението на европейските фондове

Целта е подобряване на работата на системата за управление на средствата от ЕС

16:09 | 05.11.14 г.
Подготвя се закон за управлението на европейските фондове

Подготвя се закон за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове, става ясно след днешното правителствено заседание. Екипът на вицепремиера Илияна Цанова е изготвил концепцията за новата норма, съобщават от правителствената пресслужба.

При изготвянето на предложението за нов закон трябва да бъдат предвидени три ключови реформи – установяване на административно-правни отношения между управляващите органи и бенефициентите, гарантиране на правото на обжалване на административните актове, както и оптимизиране на правилата за извършване на финансови корекции, посочват авторите на концепцията.

На базата на тези промени трябва да бъде подобрена работата и оптимизирана системата за управление на средствата от ЕС.

Към момента управлението на европейските средства се регламентира с подзаконови актове, което дава по-голяма гъвкавост, но в същото време води до правна несигурност и неефективна система за обжалване, посочват от екипа на вицепремиера.

В концепцията за нов закон са взети предвид и основните проблеми, идентифицирани през изминалия програмен период (2007 – 2013 година). Тя ще бъде взета като основа за изготвянето на новия закон за управлението на фондовете от ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още