IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Василева: ЕК възстановява доверието си към България

През новия програмен период МОСВ ще работи за опростяване на процедурите за отпускане на финансиране по ОП "Околна среда"

11:13 | 16.11.14 г. 2
Ив. Василева: ЕК възстановява доверието си към България

Решението да бъдат възстановени плащанията по ОП „Околна среда” е резултат от възстановеното доверие на Европейската комисия към страната ни. Този коментар направи в ефира на БНР министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Тя уточни, че сме изпълнили критериите на Брюксел по отношение на контрола върху управлението на програмата благодарение на усилената работа на служителите в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), както и на управляващия орган на ОП „Околна среда”.

Припомняме, че в края на миналата седмица ЕК възстанови плащанията от европейските фондове по Оперативна програма  "Околна среда" за програмния период 2007-2013. Като начало страната ни ще получи общо 240 млн. евро от  Европейския кохезионен фонд и от Европейския фонд за регионално развитие. 

Днес Василева призна, че кореспонденцията с Брюксел за „смесване на критерии” при възлагане на обществените поръчки, заради което страната беше наказана, е започнала още в мандата на първия кабинет на Бойко Борисов. Тогава обаче администрацията е била подготвила насока за защита пред Брюксел, която кабинетът на Пламен Орешарски не е спазил.

„Ако има щета, само тогава им финансова корекция”, обясни Василева принципът за наказание в ЕС и допълни, че бившият вицепремиер Зинаида Златанова и министърът на околната среда Искра Михайлова са преценили, че трябва директно да се върви към финансови корекции за общините. Василева допълни, че сега ще бъде анализирано дали тези корекции са били налагани справедливо.

За новия програмен период МОСВ ще работи за опростяване на процедурите по финансиране на проекти по ОП „Околна среда”, което ще облекчи работата на бенефициентите. Министърът посочи, че бенефициентите по проекти от програмата в последната година са продължили работата, макар и със спрени европейски средства и при липса на финансиране от страна на националния бюджет.

Василева припомни, че е ангажимент на националните правителства да продължат финансирането по европейските програми, макар и средствата от ЕС да са временно спрени. „В тази връзка приветствам решението на служебното правителство”, допълни тя, визирайки решението от началото на септември да бъдат отпуснати 750 млн. лева от бюджета за проекти по спрените програми.

През новия програмен период ще има промени и по отношение на обществените поръчки, обеща още Василева. Модерното европейско законодателство в областта ще бъде изцяло имплементирано в националното. Така ще бъде повишена прозрачността на търговете и ще бъде повишена конкуренцията. Една от мерките например е въвеждане на стандартизирани търгови досиета, както и подобряване на контрола.

Василева коментира още, че МОСВ ще работи за минимизиране на загубите по ОП „Околна среда”. През следващата седмица има заседание на управляващия орган на програмата и експерти, на което да бъде изяснено какво е текущото състояние по програмата и какви са рисковете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 33 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Ей, кво нещо е Бочката. Още дошъл, недошъл и му пускат спрените пари заради Орешарчето, което беше виновно за нарушенията през проверявания период 2007-2013г. Точно тогава Орешарчето се беше разпищолило. И като стана премиер, му спряха парите за наказание. А на Бочката винаги пускат паричките. Като за *** звучи перфектно, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 1
hristok
преди 9 години
Браво на Ивелина Василева един от най-големите професионалисти в настоящето правителство, дано има повече такива достойни хора в управлението на България!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още