IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството тегли заем за 500 млн. евро от ЕИБ за инфраструктурни проекти

Средствата ще се използват за строеж на пътища, жп линии пътни и за проекти на общините

14:39 | 19.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Правителството тегли заем за 500 млн. евро от ЕИБ за инфраструктурни проекти

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще осигури структурен заем на България до 500 млн. евро за финансиране на проекти, изпълнявани със средства от новите оперативни програми. Проектът на споразумението вече е одобрен от правителството като се очаква да бъде подписан от финансовия министър, съобщиха от правителствената пресслужба.

Получаването на заема от ЕИБ е разписано и в Споразумението за партньорство, на базата на което страната ни започна преговори за одобряване на новите оперативни програми до 2020 г. Взимането на заема впоследствие трябва да бъде ратифицирано от Народното събрание, припомнят от Министерски съвет.

С подписването на финансовия договор ще се осигурят допълнителни средства, които да подпомогнат правителството при осигуряването на националното съфинансиране по проектите, реализирани със средства от еврофондовете. Така ще се гарантира тяхното изпълнение и успешното усвояване на парите по бъдещите програми.

Очаква се заемът да бъде използван основно за изграждане на пътна и жп инфраструктура, както и за свързването на националната транспортна мрежа с тази на ЕС. Средствата от ЕИБ ще бъдат използвани и за изграждане на системи за управление на водите и управлението на отпадъците, както и за други регионални инфраструктурни проекти.

В края на септември бившият министър на транспорта от служебното правителство Николина Ангелкова проведе неформални срещи в Брюксел, след което стана ясно, че някои от основните пътни проекти ще бъдат финансирани със заема от ЕИБ. Проектите, които ще бъдат финансирани със заем от ЕИБ на този етап, са пътните артерии Видин – София и АМ „Калотина – София“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Батя
преди 9 години
Нека веднъж запалим мотора на икономиката и в добрите години ще правим излишъци и ще връщаме.Така правят умните правителства в цял свят. Време е и ние да имаме такова!Новината е чудесна! Продължавайте напред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
hagan
преди 9 години
заем след заем някой някога ще ги връща можеби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още