IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проекти за енергийна ефективност по ОП Конкурентоспособност ще се приемат от декeмври*

В момента се прави оценка на 844 заявления за подобряване на производствения капацитет в МСП

15:17 | 17.09.15 г.
Проекти за енергийна ефективност по ОП Конкурентоспособност ще се приемат от декeмври*

През декември предприятията ще могат да подават проекти за енергийна ефективност по новата оперативна програма  „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 г., съобщи Ивелина Пенева, директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в Министерството на икономиката. Там бе отчетена работата по старата програма и свършеното по новата.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски посочи, че по новата програма вече приключи приемът на проекти по процедурата „Подобряване на производствения капацитет в МСП“.

На 8 юли приключи първият краен срок за набирането на проекти. В процес на оценка към момента са постъпилите 844 проектни предложения. Те са от нискотехнологични и среднониско технологични производства. От тези проекти близо 150 са от най-големите градове от Северозападния район – на стойност 123 млн. лв. От тях 78 млн. лв. е безвъзмездната финансова помощ, каза министърът.

Той допълни, че оценката на подадените проекти става в средата на информационната система ИСУН 2020, като критериите за оценка са изцяло обективни, заяви Лукарски.

Управляващият орган ще се опита да оцени предсрочно проектите за 90 дни, вместо в рамките на определените 120. За първи път ще успеем доста преди крайния срок да оценим всички проекти, след забележките на бизнеса по старата програма, смята Лукарски.

Планирано е договори да се сключват през декември 2015.

Вторият краен срок за прием на проекти по програмата е приключил на 8 септември 2015 г. Броят на постъпилите проекти е 280 – от високотехнологични и средновисокотехнологични промишлени производства.

До 9 ноември 2015 г. могат да се подават проекти от кандидати в секторите на интензивни на знания и услуги дейности.

Предстоящи процедури

До края на 2015 г. са предвидени 2 процедури, които предстои да бъдат обявени – едната е подкрепа за внедряване на иновации в предприятията. Допустими бенефициенти ще са както стартиращи предприятия, така и фирми с история. Големи предприятия също ще могат да кандидатстват, съобщи Ивелина Пенева.

Предвиденият бюджет по процедурата е 50 млн. евро. Той ще бъде разпределен по категории предприятия: микро, малки, средни и големи и според фазата на развитие на съответната компания.

Обявяването на тази процедура обаче е обвързано с одобрението на  Стратегията за интелигентна специализация – това е предварително условие на Европейската комисия за изпълнение на ос 1 по програмата.

Следващата процедура, която трябва да бъде обявена до края на годината, ще е за енергийна ефективност за МСП – планирана за декември 2015 г. с общ бюджет 50 млн. евро. Допустими кандидати са микро, малки и средни предприятия. Ще се цели подобряване на енергийната ефективност и използване на енергия от ВЕИ. Ще се подпомагат проекти с бюджет от 50 хил. до 1,5 млн. лв. с 30 до 75% безвъзмездно финансиране.

Ивелина Пенева допълни, че на 15 септември Управляващият орган е публикувал индикативната работна програма за 2016 г. За догодина са предвидени общо седем процедури. Те включват подкрепа за предприятия, насочена към разработване на иновации, развитие и укрепване на управленския капацитет на малки и средни предприятия, създаване на клъстери, енергийна ефективност в големи предприятия.

Предвидени са процедури за развитие на бизнес средата чрез предоставяне на институционална подкрепа за София Тех Парк, ИАМСП, БАИ и КЗП. Тук е включено и строителството на междусистемната газова връзка България – Сърбия, която бе финансирана за предпроектните проучвания със средства по старата програма „Конкурентоспособност“ 2007 – 2013.

Коментари и предложения по графика могат да се пращат до 15 октомври.

Лукарски очаква през новия период повече проекти от Северозападна България. Той посочи, че по старата програма 6,17% от подадените предложения са били от региона, а сега по първата процедура на новата програма такива са  18,01% от всички проекти.

Миглена Добрева от дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ съобщи, че бюджетът по новата програма "Инициатива за малки и средни предприятия" е 102 млн.евро. Основната цел е предприятията да имат подобрен достъп до кредитиране. Програмата е с подобрени условия спрямо подобната от предишния програмен период ДЖЕРЕМИ и покрива 80% от кредитния риск за МСП.  Тя не изисква национално съфинансиране.

*Новината е допълнена в 15.40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още