IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътната агенция следи автоматизирано метеорологичните условия на пътя

Проектът получи фининансиране по ОП "Транспорт"

11:07 | 18.10.15 г.
<p>
	Автоматизирани системи следят пътните условия. Снимка: <em>АПИ</em></p>

Автоматизирани системи следят пътните условия. Снимка: АПИ

Първите 3 системи за автоматизирано проследяване на метеорологичните условия на пътя вече са монтирани, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). Станциите са на E-79 – при с. Долна Вереница, в област Монтана, в района на Кресна, в област Благоевград, както и на път I-6, при входа на град Бургас.

От Агенцията обясняват, че метеорологичните станции са част от проекта за Интегрирана система за анализ и оценка на трафика по автомагистрали и I-ви клас пътища на територията на  България, които са част от ТЕН-Т мрежите.

Той получи европейско финансиране по ОП „Транспорт” за изминалия оперативен период (2007 – 2013 година). Общата стойност на договора е малко под 4 млн. лева.

Данните от метеорологичните станции ще се обработват в реално време и ще подпомогнат интелигентното управление на пътната обстановка, което включва анализ на данните и изготвянето на метеорологични прогнози за състоянието на пътя.

Станциите ще отчитат скоростта и посоката на вятъра, температурата под и над пътната настилка, интензивността на валежите, нивото на водния стълб на платното и съответно ще предупреждава за опасност от наводнение, замръзване и т. н.

Специално вградените датчици за отчитане солеността на водата на пътя ще съдействат да се предвиди и преизчисли точката на замръзване.

Мрежата от метеорологични станции ще позволява точно прогнозиране на пътните условия и ще предупреждава структурите на Агенция „Пътна инфраструктура“, шофьорите и пътноподдържащите фирми при настъпване на промени във времето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още