IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В средата на 2016 г. ще бъде обявен нов прием на проекти по ПРСР

В Стара Загора бе открито изложението БАТА АГРО

13:47 | 08.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МЗХ</em></p>

Снимка: МЗХ

В средата на 2016 г. ще бъде обявен нов прием на проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 - 2020, но при променени финансови условия. Това стана ясно по време на откритото днес  край Стара Загора изложение за селскостопанска техника БАТА АГРО 2016.

Стотици фермери от цялата страна се събраха на събитието, предаде БТА.

По новата ПРСР, по която отворихме три инвестиционни мерки за земеделските производители, кандидатстваха над 6600 бенефициенти. Те представиха проекти на обща стойност близо 4 млрд. лева, обяви земеделският министър Десислава Танева при откриването на изложението. 

Към днешна дата от тези подадени проекти са сключени 1030 договора общо, на стойност около 230 млн.лв.

С одобрението на проектите по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и по мярка 6.1 „Млад фермер“ контрактуването ще приключи до края на месеца. Също така в рамките на тази седмица ще стане ясен и ранкингът (класирането) на проектите по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“, посочи още земеделският министър.

Тя съобщи още, че от днес започват проверки на Министерството на земеделието и храните, Агенцията по храните и НАП на всички мандри в страната.

Проверките ще бъдат фокусирани върху документите за суровините, които използват мандрите, вноса и ДДС. Десислава Танева посочи, че започват проверки и на вноса на новозеландско агнешко месо в страната.

В средата на тази година ще бъде обявен нов прием на проекти по програмата, но при променени финансови условия, стана ясно на пресконференция по-рано. Нашата цел е повече фермери да получат европейско финансиране, подчерта Антон Аспарухов, директор на дирекция "Развитие на селските райони" в земеделското министерство.

Общо 143 фирми участват в осмото издание на БАТА АГРО. 

Можете да се включите в организирания от Клуб Инвестор дебат „Конкурентно ли е българското земеделие?“ на 15 март 2016 г. в Гранд Хотел София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още