IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 хил. тона негодни пестициди ще бъдат обезвредени

Проектът е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество

11:57 | 08.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Проект за обезвреждане на над 4 хил. тона негодни пестициди от 216 склада в цялата страна навлиза във фаза на реално изпълнение през тази година, съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ). 

Проектът е на стойност 23,4 млн. швейцарски франка и е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Изпълнител е Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда  (ПУДООС).

Препаратите са натрупани преди 1990 г. в някогашните ТКЗС-та (трудово-кооперативни земеделски стопанства) и АПК-та (аграрно-промишлени комплекси).  Пестицидите в складовете са основно два вида – фунгициди за третиране на растенията срещу гъбни заболявания и инсектициди – за борба срещу вредители.

Препаратите ще бъдат преопаковани  за транспортиране според европейските изисквания за международен превоз на опасни товари по шосе. След това ще бъдат изнесени извън пределите на страната за изгарянето им в специализирани съоръжения, каквито в България все още няма. Самите складове, в които досега са били съхранявани, ще трябва да бъдат обезвредени. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още