IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студентите по медицина на протест срещу спирането на евростипендиите за успех

Българският лекарски съюз настоява студентите по медицина да запазят правото си на стипендии от ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"

17:40 | 16.05.16 г.
Студентите по медицина на протест срещу спирането на евростипендиите за успех

Българският лекарски съюз настоява студентите по медицина да могат да получават стипендии от ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Това съобщиха от организацията, позовавайки се на писмо, изпратено от председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев до министъра на образованието и науката Меглена Кунева и министъра на здравеопазването Петър Москов.

Повод за писмото е липсата на възможност студентите по медицина да получават стипендии за успех, финансирани от оперативната програма.

Бъдещи лекари и фармацевти тази вечер протестират срещу решението на Министерството на образованието. Причината е, че студентите остават без евростипендии за успех. Медицината остана извън списъка на така наречените приоритетни професионални направления. Така студентите с висок успех нямат право на стипендията от 600 лева от Европа. Финансов стимул ще има само за учащите, от които бизнесът има остра нужда. Право на евростипендии няма да имат и следващите право, икономика, туризъм и филология. В същото време, в графата приоритетни професионални направления влизат педагогика, енергетика, архитектура, информатика, растениевъдство и животновъдство. 

В писмото си БЛС апелира за преосмисляне на позицията и за създаване на условия за включване на обучението по медицина заедно с останалите направления в програмата. Той посочва, че през 2014 и 2015 г. над 1000 лекари са напуснали страната ни, а само за първото тримесечие на 2016 г. повечето от напускащите са млади лекари, като средната възраст на упражняващите професията в страната ни вече надвишава 55 г.

За БЛС подобно поведение е изключително вредно за системата.

Изключително обезпокоени сме от излаганите в публичното пространство доводи на органите на държавна власт, обосноваващи липсата на приоритет при финансиране на стипендии по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" в сферата на обучението по медицина, посочва се в писмото на лекарския съюз.

От БЛС настояват за преосмисляне на позицията по въпроса за финансирането на стипендии от оперативната програма в областта на обучението по медицината. Българският лекарски съюз настоява да бъде осигурена възможност за обучаващите се да се възползват от ресурса й за целите на обучението си.

От Националното представителство на студентските съвети излизат и с конкретни предложения - да се учреди стипендия за успех по примера на досега изпълнявания проект „Студентски стипендии” по ОПРЧР, от която да имат възможност да се възползват всички студенти, получили добри резултати по време на обучението си. На второ място - държавата да преразгледа концептуално политиката си за формиране на субсидиите за стипендии, да се търси решение за индексиране на минималния или максималния размер на стипендиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още