IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отварят процедури за 1,3 млрд. лв. по програма „Околна среда“ до края на годината

Общините предлагат интересни идеи за борба със замърсяването на въздуха, заяви Ивелина Василева

12:38 | 03.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: община Велико Търново</em></p>

Снимка: община Велико Търново

До края на годината по оперативната програма "Околна среда" ще бъдат отворени процедури на стойност 1,3 млрд. лева, съобщи във Велико Търново министърът на околната среда Ивелина Василева, цитирана от БТА.

Общините ще могат да подават проекти за финансиране и по още два финансови инструмента - Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) с ресурс от 61 млн. лева и за 15 млн. лева от Националния доверителен екофонд, посочи министър Василева.

По думите й приоритетни през този период ще бъдат проектите, които ще се реализират в секторите "Води" и "Отпадъци". Целта е да бъдат поощрени разработки, които надграждат вече съществуващите системи.

Предвидени са 350 млн. лева за изграждане на компостиращи инсталации, тъй като голям процент от общините имат проблеми с биоразградимите отпадъци. 

Според Василева общините предлагат интересни идеи за реализация на проекти, свързани с чистота на въздуха (заради замърсяването с фини прахови частици – ФПЧ, бел. ред.).

Сред тях са подмяна на горивни инсталации, осигуряване на филтри за комините на еднофамилни жилища, които се отопляват с твърдо гориво, както и за филтриращи системи за автомобилите срещу вредните емисии, а средствата в програмата за такива проекти са 115 млн. лева.

На срещата с кметове и представители на общини от Северния централен район за планиране, в който са областите Русе, Силистра, Разград, Габрово и Велико Търново, министър Василева посочи, че по оперативната програма са предвидени 56 млн. лева за укрепване на свлачища и 20 млн. лева за предотвратяване на наводнения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още