fallback

Осигурени са 26 млн. лева за довършването на водния цикъл в Банско

Финансирането е по новата Оперативна програма "Околна среда"

15:37 | 26.07.16 г.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Банско Георги Икономов подписаха договор за изпълнение на втората фаза на водния цикъл на Банско. Финансирането в размер на 25,9 млн. лв. е по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020". 

Със средствата ще се доизгради линейната инфраструктура на града и пречиствателната станция за отпадъчни води. 

"Това беше един от най-рисковите, най-критични и най-драматични проекти, изпълнявани през първия програмен период на Оперативна програма "Околна среда", каза по време на церемонията министър Ивелина Василева, цитирана от БТА. 

Проектът започна на 1 август 2012 година, когато беше подписан договорът за безвъзмездно финансиране на стойност близо 84 млн. лева за изграждане на водоснабдителна и канализационна мрежа и пречиствателна станция за отпадъчни води, формирани на територията на град Банско. Последният етап на проекта трябваше да приключи през юни 2015 г. През първата фаза беше изпълнена частично водоснабдителната и канализационната мрежа, пречиствателното съоръжение не беше довършено и въведено в експлоатация в рамките на програмния период. 

Причините за забавянето са свързани с недобра организация и мобилизация на терен по строителството на тези обекти.

„Успяхме да спасим проекта и да осигурим финансиране и за втората фаза. По първата фаза разплатените средства са 50 млн. лева. В самия договор има заложена клауза, че ако строителството не бъде приключено, то тогава цялото финансиране, т. е. 83,8 млн. лева, трябва да бъде възстановено по програмата", посочи екоминистърът.

Срокът за изпълнение на строителните работи е 20 месеца.

До края на октомври фирмата-изпълнител е поела ангажимент да изгради западната част на линейната инфраструктура и пречиствателната станция за отпадни води, а източната част да бъде завършена до юни следващата година.

„Ще осъществяваме по-сериозен контрол и ще изискваме от строителя ежедневни доклади по изпълнението на проекта”, каза кметът на Банско Георги Икономов.

Неизпълнените общински проекти за рехабилитация на ВиК-мрежата, които бяха предоговорени, са осем, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в Банско. Ако рисковите проекти не се изпълнят  в разписаните срокове, общините ще трябва да връщат всички средства, предупреди министър Василева, цитирана от БНР. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:45 | 11.09.22 г.
fallback