IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По Програмата за селските райони са подписани договори за 500 млн. лв.

С една трета са намалели фермерите, които искат директни субсидии

15:49 | 17.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Надежда Бочева</em></p>

Снимка: Надежда Бочева

По Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020, която е с бюджет 5,7 млрд. лв., вече са в ход няколко приема на проекти и са подписани договори за 500 млн. лв. субсидии. Това каза пред "Дарик" директорът на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов.

Има и отворени приеми на проекти – сега се очакват общински инфраструктурни проекти, като бюджетът на приема е 341 млн. евро. Тези средства ще бъдат разпределени за междуселищни пътища, улици, водопроводи и социална инфраструктура. Разходите в проектите ще бъдат сравнявани с референтни цени, предупреди Порожанов кметовете.

Предстои изплащането на директните плащания и мерките по други програми – лозаро-винарска, Училищен плод, Училищно мляко, експортни субсидии, национални доплащания и държавни помощи, допълни шефът на ДФЗ.

Заради новия регламент за директните субсидии броят на земеделците, кандидатстващи за директни плащания за обработваемата земя, е намалял от 90 хил. на близо 60 хил. Причината са новите изисквания фермерите да бъдат регистрирани като земеделски стопани и да имат правно основание да ползват нивите, за които искат субсидии.
Земята, заявена за подпомагане, е приблизително в същите параметри. 

Той припомни, че по директните плащания вече се плаща по нови правила и има таван от 300 хил. евро. През 2015 г. 33 кандидати са заявили сума за подпомагане над 300 хил. евро, което е възможно за разходи за заплати и осигуровки над тавана. Само 31 фермери са получили пари над лимита за осигуровки и възнаграждения. Тази година пари над лимита искат 50 стопани.

В България има стопанства за зърнени култури с големина над средноевропейските, но това го позволяваха старите схеми за директните плащания за периода 2007 – 2013 г., каза директорът на ДФЗ. Той определи като деформация вдигането на рентите над 100 лв./дка заради евросубсидиите.

Приоритетно се правят проверки на пасищата, така че възможностите за плащане, без да се полагат особени грижи за земята, са сведени до минимум, каза той.

Планирано е до края на декември да бъде направено първо плащане по директните субсидии. Това ще е едно от основните плащания за тази година, допълни Порожанов.

„Никой няма да си изколи кравите, за да намали производството на мляко“, коментира той по повод отпуснатите средства от ЕК за преодоляване на кризата в млечния сектор и мярката за редукция на производството.

През стария програмен период 2007 – 2013 г. са финансирани към 5 хил. млади фермери. Трябва да бъде направен анализ чрез общинските земеделски служби колко от тези млади фермери са останали на пазара, заяви Порожанов. 

Така ще се изясни според него дали се спекулира с искането на субсидии. Той припомни, че през изминалия период имаше много спекулативни проекти за зайци и пъдпъдъци, гъби кладница и калифорнийски червеи.

В момента прави впечатление, че са регистрирани много пчелни семейства. Сега очакваме разнасяне на кошери (при проверките – бел. ред.), затова в рамките на една област всички пчелни семейства ще бъдат проверени в рамките на един ден, обясни шефът на ДФЗ.

Според Порожанов между 20 и 30% от договорените проекти през новия период няма да се реализират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още