fallback

България и ползите от нейното членство в ЕС

Бизнесът и обикновените граждани имат доверие в общността и се възползват от подкрепата на европейските институции, пише в анализ NYT

08:18 | 18.01.17 г. 10

10 години след влизането в ЕС има голяма промяна в България. Страната все още е най-бедният член на общността, но доходите растат, а възможността за свободно пътуване и работа в ЕС намаляват безработицата.

Какви са ползите за страната ни от членството в Съюза коментира в обширна статия New York Times (NYT). Изданието цитира Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията, според когото сме "по-богати, с по-голям избор за работа и образование".

Средното заплащане в страната расте двойно - до 440 евро на месец, търговията пък записва значително увеличение, след като компаниите започват да се възползват от членството на единния европейски пазар. Износът към страните от ЕС се удвоява, а днес експортът към другите страни от общността съставлява 2/3 от общия.

Десетки хиляди българи учат в друга държава от ЕС - съотношението спрямо броя на населението е най-високо спрямо другите членове на общността. Това донякъде е резултат от лошото качество на образователната система в България, допълва още NYT.

Но дори още повече българи пътуват и работят в рамките на блока, възползвайки се от правилата за свободно движение на работната сила. По тази начин, според Центъра за изследване на демокрация, България успява да удържи безработицата на относително ниско ниво - около 8%. Ако някой не може да намери работа в България, той отива в чужбина, пише в своя анализ изданието.

Нещо повече - ЕС налива милиарди, за да помогне на България да изгради своите магистрали и пътища, да развие земеделието и да опази околната среда. Редовните доклади на Европейската комисия показват, че корупцията и организираната престъпност остават проблем за страната.

България наистина е на прав път по отношение на реформите, смята Оливие Маркет, управляващ директор за AES България. Компанията избра страната за инвестиция във въглищна централа - AES Гълъбово, както и вятърен парк и център за управление на отпадъците.

Не всичко върви безпрепятствено за фирмата - отне й две години, докато си върне 300 млн. евро, които й дължи Националната електрическа компания (НЕК), но Маркет не съжалява за избора на AES да инвестира в България, пише изданието.

Проучванията на Евробарометър показват, че българите имат относително високо доверие в ЕС и неговите институции - 49%, спрямо 33%, които не вярват в тях. Доверието е едно от високите в региона. С членството си в ЕС страната стана по-стабилна и по-малко рискова за бизнеса, посочва Манол Пейков, бизнесмен от Пловдив, пред NYT.

"Ако ги нямаше директивите и правилата на ЕС, българските политици щяха да бъдат недосегаеми", смята още той.

През 2014 година обаче страната преживя една от сериозните кризи - разтърсена беше банковата система.

Корпоративна търговска банка (КТБ) стана жертва на масово изтегляне на средства след вражда между местен политик и най-големия акционер в институцията. Така много обикновени българи останаха без достъп до средствата си. Любомир Василев е един от тях. Безработен и живеещ на социални помощи след инцидент на работното място, месеци наред той не може да използва парите си, сложени на депозит в КТБ.

"Когато банката фалира, изгубих вярата си в банковата система", казва той. Василев все пак успява да получи 6-те хил. долара, които е сложил на влог във фалиралата банка. Той обвинява българските политици за кризата и вижда решението й благодарение на ЕС.

Според NYT възстановяването на парите на депозитарите в КТБ е започнало едва след напомнянето на ЕК и европейския банков регулатор за европейските правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
fallback