fallback

Учени от България и Германия изследват използването на папур за топлоизолация

Проучването се реализира от сдружението за приложни изследвания „Фраунхофер“ и „Тракия икономическа зона“

18:09 | 16.05.17 г. 3

Потенциалът за добив на папур в България като суровина за производство на иновативния строителен материал Typhaboard е целта на приключилия 2-годишен международен научен проект, финансиран от Германската федерална фондация за опазване на околната среда DBU (Deutsche Bundesstiftung Umwelt).

Това заяви на семинар в софийската централа на Съюза на архитектите в България ръководителят на проекта арх. Георги Георгиев от „Фраунхофер“ - най-голямото научно-изследователско сдружение за приложни изследвания в Европа.

Арх. Георгиев заедно с проф. Мартин Круз и партниращ екип от Висшето строително училище „Любен Каравелов“- София (ВСУ) представиха резултатите от проекта.

Учените са изследвали приложимостта на новия строителен материал Typhaboard като топлоизолация на жилищните блокове, съобщиха от „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ). 

Материалът е създаден  от германския институт „Фраунхофер“, който в партньорство с ВСУ и „Сиенит Холдинг“ проучва прилагането на материала у нас и култивирането на суровината за него.

„Община Бургас и Община Хасково наскоро се присъединиха към ТИЗ и се обмисля отглеждането на папур да бъде на тяхна територия“, коментира инж. Пламен Панчев, съосновател на индустриалната зона. Според него Северна България също има огромен потенциал по река Дунав.

Цялостната концепция Typhaboard е атрактивна за България поради няколко основни фактора, посочи арх. Георгиев.

Първо, производството протича в малки и средни предприятия. Второ, изисква се сравнително високо количество ръчен труд, което обуславя повишена трудова заетост. Трето, култивирането носи със себе си много положителни ефекти за околната среда и значително намаляване на въглеродните емисии при сградите, в които се използва.

Не на последно място е и очакваният положителен икономически ефект - култивирането на суровината в зони с висока безработица и ниски доходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
fallback